Numai 10% din proiectele depuse pe POR in Moldova au fost finalizate

dosare1.jpg

La cinci ani de la startul Programului Operational Regional ce s-a desfasurat in zona prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, statisticile arata ca in aceasta perioada cererea pentru fonduri a fost aproape dubla fata de banii care erau disponibili, respectiv 681,3 milioane de euro.

Astfel, la propunerea Comitetului de Monitorizare a Programului, Comisia Europeana a permis supracontractarea sumelor pana la 120% din suma alocata pentru a asigura un bazin suficient de proiecte pregatite de implementare, dar si realocari de fonduri de pe un domeniu slab accesat catre alte domenii unde nevoia de finantare a fost exprimata prin numarul mare de cereri depuse“, s-a aratat intr-un comunicat de presa al ADR. In decursul celor cinci ani au fost depuse 1193 de proiecte, iar pana in prezent un numar de 177 de investitii au fost finalizate.

Acestea au insumat 160 milioane de euro, iar banii au fost folositi pentru reabilitarea a 255 de kilometri de drumuri judetene si 24 kilometri de strazi urbane, dar si pentru modernizarea a 4 ambulatorii de spital, 16 centre sociale si sase scoli.

Pe lista investitiilor se mai numara si modernizarea a sapte structuri de cazare turistice, restaurarea a doua manastiri, amenajarea a doua structuri de sprijinire a afacerilor si a unei structuri de agrement, precum si dezvoltarea a 114 microintreprinderi din regiune.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.