O asociație de arhitecți crede că oamenii săraci trebuie ajutați nu doar cu o casă

casa.jpg

Lorin Niculae are 45 de ani, e profesor conferențiar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, doctor în arhitectură participativă și fondator al asociației Arhipera.

Am început ca un program de dezvoltare comunitară integrată în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, actualmente Fundația Serendinno. Eu fusesem șeful de proiect pentru consolidarea și amenajarea clădirii în care ei se mutaseră și aveau nevoie de un arhitect care să intre în domeniul arhitecturii participative. Am acceptat și am avut ideea asta: de ce să lucrez singur când pot să implic studenții și comunitatea? În facultate nu înveți cum să proiectezi pentru categorii defavorizate, te învață să proiectezi pentru oameni care pot să plătească sau clienți corporate. Și m-am documentat, am cercetat, am făcut și doctoratul.

Ne-am înființat în 2011 ca grup de arhitectură socială participativă, iar în 2014 am devenit asociație. „Arhi” de la arhitectură și „pera” de la periferie: o arhitectură pe limită, care să deschidă și să abolească limita dintre cei care au și care nu au casă. Ne-am propus să facem prin arhitectură incluziune socială. Acționăm în zona de locuire pentru grupurile vulnerabile și crearea de acces la locuințe pentru familii defavorizate. Credem că a nu avea o casă este simptomul unei suferințe mult mai profunde. Nu ai o casă pentru că nu ai o slujbă, nu ai o slujbă pentru că nu ești educat sau nu ai capacitatea de a o menține, nu-ți ajung banii de transport să te duci la slujbă pentru că la slujbă ești plătit mai puțin decât ai da pe transport.

Sărăcia este de fapt un cumul de factori, iar absența locuinței e unul dintre ei. Nu poți să elimini sărăcia, dar poți să faci un model. Am încercat să creăm acest model și să arătăm că într-adevăr se poate să existe o șansă măcar pentru copiii acestor familii, să nu mai fie fixați în sărăcie extremă.

Provocarea a fost să strângem bani. Am avut finanțare pentru primii trei ani de la Fundație. De la începutul programului până în prezent am construit 22 de case noi și am reabilitat vreo 30 de case existente (schimbat acoperișul, consolidat pereții, extins cu grupuri sanitare). Am început în Vânători Neamț, Bălțești (Prahova) și apoi ne-am mutat mai aproape de casă, în județul Călărași – Dor Mărunt, Sărulești și Belciugatele.

Ne-a interesat nu să aducem cu elicopterul o casă acolo, ci să folosim această idee fundamentală pentru om de a-și construi casa, ca pe un motor de schimbare a realității sociale din teritoriu. Am delegat decizia… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top