O noua piedica in Start-Up Nation 2018-2019: Facilitatea promisa de ministrul Oprea se loveste de lege si de abandonul din editia 2017

Fonduri_0.jpg

O facilitate promisa de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, pentru aplicantii la viitorul program Start-Up Nation 2018-2019, avansul de 30% din finantare ca suma forfetara, este, de fapt, greu de aplicat in realitate. si asta are legatura si cu rata de abandon din editia 2017 a programului, au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale.

Apar noi piedici in Start-Up Nation 2018-2019, programul prin care statul promite ca va finanta pana la 10.000 de afaceri noi cu fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Ministrul Oprea a introdus depunctarea cu 15 puncte a firmelor din Bucuresti, Cluj si Ilfov, o lovitura pentru acesti antreprenori, dar a promis, in schimb, o facilitate pentru toti beneficiarii: acordarea unui avans de 30% din finantare.

“In cadrul Programului Start-up Nation – Romania se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de pana la 30% din suma totala aprobata in conditiile stabilite prin schema de ajutor de minimis” – prevede propunerea de ordonanta de modificare a programului Start-Up Nation, lansata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Cererea pentru avans ar urma sa se depuna in maxim 5 luni de la semnarea acordului de finantare. Asadar, dupa semnarea acordului de finantare, o firma poate primi in avans 60.000 de lei, adica aproape 13.000 de euro.

Problema este ca acest avans este imposibil de acordat, fara o derogare de la Ministerul Finantelor. Conform surselor StartupCafe.ro, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a inceput anumite demersuri la Finante pentru a primi derogarea, in baza Legii 500/2011, privind finantele publice.

Art. 52, alin (8) din aceasta lege prevede: “Guvernul poate stabili, prin hotarare, actiunile si categoriile de cheltuieli pentru care se pot efectua plati in avans de pana la 30% din fondurile publice, criteriile, procedurile, precum si limitele care se vor folosi in acest scop”.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.