O Revolutie Verde in agricultura

Intr-o perioada in care criza alimentara a devenit unul dintre cele mai dezbatute subiecte la nivel mondial, fara sa se stie vedem cum o serie de companii multinationale precum Pioneer Hi-Bred, Syngenta sau Monsanto, prin intermediul unor Fundatiilor Bill&Melinda Gates si Rockefeller au infiintat, cu ceva timp in urma Alianta pentru o Revolutie Verde in Africa.

Aceasta are ca scop promovarea agriculturii in Africa, printr-o serie sustinerea unei serii de politici agricole si rurale care, din pacate, nu sunt sustinute de societatea civila din…Africa.

Acest lucru nu este unul care ar trebui sa ne surprinda tinand cont de faptul ca singurul lucru verde in aceasta Alianta il gasim in numele ei. Nicaieri in programele promovate si sustinute activ de AGRA Alliance in ultimii ani nu vedem o intoarcere catre un mod de agricultura sustenabila, desi ei descriu ca principal obiectiv acela de a sustine un mod de a obtine o productie agricola sustenabila in mod rapid.

Citind programele AGRA Alliance am vazut masuri promovate de aceasta:

– prevenirea efectelor eroziunii solului – prin intermediul unor tehnologii super performante de cultura;

– marirea accesului la seminte super productive prin incurajarea colaborarii intre centrele “private” de cercetare si fermierii mici din Africa (mai exact OMG);

– reformarea sistemului fiscal african pentru sustinerea fertilizarii terenurilor agricole;

Acestea ar fi o mica parte din politicile promovate si sustinute puternice de AGRA Alliance. Pana in acest moment, s-au investit in ultimii ani peste 2 miliarde de dolari in campanii de promovare (lobby si advocacy).

Personal, as dori ca AGRA Alliance sa sustina dezvoltarea agriculturii in Africa fara sa influenteze directia in care merge aceasta.

P.S.: AGRA Alliance doreste ca UE sa acorde ajutor Africii pentru agricultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.