ONG-urile vor sa faca „presiuni pozitive” pentru absorbtia fondurilor europene

ong.jpeg

Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) vrea sa atraga bani de la UE si sa creasca alocatia bugetara pentru Educatie si Aparare.

Un grup de ONG-uri si de sindicate, reunite in cadrul Coalitiei pentru Modernizarea Romaniei, condusa de Alexandru Cumpanasu, si-au propus sa faca „presiuni pozitive” pentru ca Executivul sa-si respecte angajamentele europene, precum si cele legate de educatie si aparare.

CNMR sustine si un decalog profesional al Parlamentului, vrea sa convinga partidele sa-l transpuna in practica si solicita alegatorilor sa tina seama de aceste criterii. Coalitia cere parlamentarilor prezentarea a minum zece activitati desfasurate in sprijinul comunitatii careia ii cere votul, sa nu fi suferit condamnari care sa ii interzica dreptul de a alege sau de a fi ales, sa aiba un plan managerial propriu si experienta in munca de minimum cinci ani de zile. De asemenea, CNMR a cerut partidelor politice sa faca o evaluare publica a fiecarui candidat pentru a testa maturitatea, integritatea si profesionalismul.

O alta prioritate o reprezinta educatia, CNMR negociind deja cu politicienii majorarea bugetului din domeniu cu 15%. De asemenea, CNMR pledeaza pentru o serie de masuri pentru securitatea nationala, cum ar fi alocarea a 2% din PIB pentru acest domeniu si elaborarea unui pachet legislativ in domeniu, care sa respecte drepturile cetatenilor.

Coalitia este preocupata si de dimensiunea nationala, analizand situatia din Republica Moldova si Transilvania, in perspectiva implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Garnitura din fruntea CNMR

O alta tinta a CNMR este absorbtia fondurilor structurale. Potrivit unui material prezentat de Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene, rata absorbtiei este de doar 2%. Cumpanasu a explicat ca CNMR va pune o „presiune pozitiva” pe viitorul Guvern, pentru a accelera atragerea de fonduri europene. De altfel, el a punctat actiunile de pana acum al CNMR, in aceasta zona. „Nici nu stiti ce presiuni s-au facut asupra mea. Si pentru ce? Pentru ca am chemat niste ministri la audieri, pentru ca nu au obtinut fonduri europene. Dupa decembrie vom fi si mai agresivi”, a mentionat Cumpanasu.

CNMR este o coalitie care cuprinde mai multe sindicate si ONG-uri, ceea ce se reflecta si in structura de organizare. Astfel, ieri, Alexandru Cumpanasu a fost ales presedinte al CNMR. Printre vicepresedinti se numara Mihai Daraban (din partea Camerei de Comert si Industrie), Sorin Cimpeanu (din partea Consiliului National al Rectorilor), Simion Hancescu (Confederatia Meridian), Marius Nistor (Federatia „Spiru Haret”), Anton Hadar (Federatia „Alma Mater”), Dragos Frumosu (Sindalimenta). Printre vicepresedintii CNMR se numara si o serie de fosti demnitari ai statului roman precum Vasile Puscas (fost ministru pentru Aderarea la UE), Costin Georgescu (fost director al SRI), Constantin Degeratu (fost sef la Marelui Stat Major) sau Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene).

Sutinere pentru Maia Sandu

Conferinta CNMR a aprobat o rezolutie privind sustinerea candidatului Maia Sandu la presedintia Republicii Moldova.
CNMR ii indeamna pe cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul Romaniei sa participe la vot. „Am solicitat Guvernului Romaniei asigurarea gratuitatii transportului feroviar pentru cetatenii moldoveni ce se afla pe teritoriul Romaniei in ziua votului si ne bucuram ca Guvernul a tinut cont de aceasta solicitare”, se mentioneaza in document.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.