In cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 va fi realizat un proiect deosebit pentru copiii institutionalizati din judetul Harghita. Este vorba despre crearea unui Centru de Consiliere si Sprijin – de tip familial ”Curcubeu” – pentru parinti si copii, precum si de realizarea a doua case de tip familial ”Witte”, pe un teren momentan nefolosit din orasul Cristuru Secuiesc, in vederea oferirii de servicii pentru sprijinirea si dezvoltarea in comunitate a 150 de copii. Bugetul proiectului este de peste 5,47 milioane lei si edilii spera ca din septembrie 2022, la Cristuru Secuiesc sa existe un complex de tip familial, format din trei cladiri cu o suprafata utila totala de peste 1000 mp, pentru dezinstitutionalizarea copiilor aflati in grija statului si dezvoltarea serviciilor alternative de ingrijire a acestora in comunitate.
Proiectul ”Cresterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale in judetul Harghita prin dezinstitutionalizarea copiilor aflati in grija statului si dezvoltarea serviciilor alternative de ingrijire a acestora in comunitate” este implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Harghita, in orasul Cristuru Secuiesc, in principal pentru imbunatatirea conditiilor de viata pentru 24 de copii cu handicap sever. Obiectivul general al proiectului urmareste scoaterea acestor copii din sistemul institutionalizat, integrarea lor in comunitate, prin case de tip familial si cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale in judetul Harghita. Concret, se va construi, pe un teren viran din oras, un Centru de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii de tip familial, ”Curcubeu” si doua case de tip familial ”Witte”. Investitiile in infrastructura sociala locala, care contribuie la dezvoltarea locala si regionala, ar trebui sa duca la reducerea inegalitatilor in ceea ce priveste starea de sanatate si sa promoveze incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale. Acesta este obiectivul Prioritatii de Investitii 8.1 din cadrul Axei prioritare 8 a Programului REGIO, care prevede cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale, pentru grupul vulnerabil al copiilor institutionalizati. In acest fel incepe si in Regiunea Centru, procesul de trecere de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale, prin folosirea fondurilor europene.
”De implementarea acestui proiect va beneficia intreaga societate, in special cei ce coordoneaza serviciile sociale din judetul Harghita. Centrul de consiliere si casele de tip familial contribuie la dezvoltarea si integrarea unor tineri in societate, si isi pune amprenta pe evolutia ulterioara a acestora, ceea ce are efecte pozitive asupra comunitatii in general. De rezultatele proiectului vor beneficia si 126 de copii de la nivelul comunitatii, care vor gasi in Centrul de consiliere, amenajat cu spatii potrivite si asigurate separat pentru fiecare specialist, o posibilitate de recuperare mult mai eficienta, ce va fi completata de relatiile interumane. Nu in ultimul rand, administratia publica, de la nivel local si poate chiar national, va beneficia de experienta dobandita prin acest proiect, ceea ce ar putea avea efecte pe termen lung, pentru ca, in viitor, sa fie sprijinite cu totul altfel persoanele ce au nevoie de asistenta sociala. Ar mai fi de mentionat si posibilitatea ca tinerii proveniti din casele de tip familial sa fie mult mai usor integrati in societate si pe piata muncii. O criza, cum este cea pe care o traversam acum, arata cat sunt de importante aceste investitii, care fac diferenta intre ingrijirea persoanelor in conditii bune si lipsa acestei ingrijiri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Valoarea totala a proiectului coordonat de DGASPC Harghita este de 5.475.578,22 lei, din care 4.569.739,99 lei (aproximativ 980.000 euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO. Obiectul investitiei consta in construirea a doua cladiri cu suprafata utila de 277,17 mp si suprafata construita de 330,47mp fiecare, avand functiunea de case de tip familial si a unei cladiri cu suprafata utila de 447,43 mp si suprafata construita de 483,84 mp, cu functiunea de Centru de consiliere si sprijin pentru copil si familie (respectiv, centru de zi). De asemenea, prin proiect se va realiza dotarea corespunzatoare a fiecarei cladiri si racordarea lor la utilitati. Complexul social are o buna accesibilitate la serviciile din comunitate, Scoala Generala ”Petőfi Sandor” si Spitalul Orasenesc Cristuru Secuiesc fiind la o distanta de numai 300m.
Serviciile sociale care vor fi furnizate in cadrul Centrului de zi sunt: evaluare psihologica, consiliere pentru copii si tineri, individuala si de grup, terapie educationala si ludoterapie, sprijin socio/psiho/educativ pentru copiii aflati in situatii de risc, luminoterapie, meloterapie, sprijin psihoemotional, pregatire pentru mutare, activitati de preventie a violentei si consumului de droguri si a altor substante nocive, preventia abandonului familial, dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. In Centru vor avea loc ateliere de creatie, activitati educative, inclusiv pentru un stil de viata sanatos, activitati recreative si de socializare/integrare adecvate grupului, kinetoterapie cu aparate medicale, masaj, jocuri de miscare. Serviciile sociale care vor fi furnizate in cadrul caselor de tip familial sunt: ingrijire, gazduire, alimentatie, educatie formala si nonformala, dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, servicii zilnice de ocrotire (pentru hrana, imbracaminte si echipamente), dar si activitati de organizare a timpului liber.
Sursa: REGIO