Ordonanta de Urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule

Autobahn-A9-Mai-2007.jpg

In sedinta de astazi a Guvernului Romaniei, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Este vorba despre o hotarare dorita de catre cetateni, prin care Guvernul PSD-ALDE corecteaza o situatie de fapt sesizata si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, potrivit careia, este dreptul contribuabilului de a obtine rambursarea unor taxe percepute de un stat membru cu incalcarea dreptului Uniunii.
Ordonanta reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

BENEFICIARII acesteia sunt contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pana la intrarea in vigoare a acestei ordonanţe de urgenţa si care vor solicita in scris, organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018, sub sanctiunea decaderii, restituirea sumelor achitate si a dobanzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii.

Nivelul dobanzii va fi cel prevazut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului si Ministerul Finanţelor Publice, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar normele metodologice de aplicare- in termen de 60 de zile.

Mentionam ca restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

  • pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Sursa: mmediu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.