Intalnire de lucru la Craiova pentru analiza stadiului absorbtiei fondurilor europene acordate Romaniei pentru dezvoltare rurala

2338160a7cc88e5339f9d10742a77113_XL.jpg

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA a participat sambata, 5 august, 2017, la o intalnire de lucru cu personalul de conducere de la nivel central, regional si judetean al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Alaturi de ministrul Petre DAEA s-au aflat secretarul de stat Alexandru POTOR si directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Acest eveniment, organizat la Craiova, este al doilea din seria de intalniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014– 2020 si pentru identificarea problemelor semnalate si a solutiilor de rezolvare imediata a acestora in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, in implementarea proiectelor finantate prin PNDR si atingerea tintelor de absorbtie.

„Am stabilit un mod de lucru, o analiza pe fiecare judet si fiecare regiune pentru ca este obligatoriu sa urmarim obtinerea fiecarui cent din fondurile europene pe care le are Romania la dispozitie. Este o misiune extrem de importanta. La aceasta intalnire de lucru trebuie sa identificam masuri clare pentru atingerea tintei de absorbtie pentru luna august si de aici perspectiva pentru acest an. Cifra este exacta si misiunea lor asemenea! Trebuie sa intelegeti ca este nevoie de o mobilizare maxima. Aceasta institutie, AFIR, este facuta pentru a asigura absorbtia fondurilor europene. Nu aveti alt obiectiv. Prea mult am suferit din cauza lipsei de angajare de pana acum in rezolvarea problemelor acestei tari.” a precizat ministrul agriculturii, Petre DAEA.

Discutiile au fost axate in prima parte pe analiza stadiului implementarii si nivelul absorbtiei efective a fondurilor nerambursabile, dar si pe gasirea unor solutii concrete pentru a accelera atat platile, cat si procesul de derulare a proiectelor din momentul depunerii si pana la ultima transa de rambursare.

De asemenea, un subiect de dezbatere l-a reprezentat situatia beneficiarilor cu achizitii publice si a termenelor legale de avizare acestora, dar si accelerarea recuperarii debitelor pentru ca sumele de bani sa fie realocate unor proiecte viabile.

„Fondurile de garantare reprezinta elemente fundamentale ale arhitecturii mecanismului de absorbtie a fondurilor europene. Subliniez faptul ca trebuie sa existe o colaborare institutionala cu fondurile de garantare, mai alespentru ca avansurile acordate beneficiarilor trebuie sa se produca rapid. in cazul in care sunt identificate disfunctii, acestea vor fi centralizate pentru a fi discutate cu presedintii fondurilor de garantare, carora le solicitam colaborarea. Ne vom asigura, astfel, ca exista un semnal foarte clar de la nivel central pentru solutionarea oricaror probleme care apar in acordarea garantiilor.” a declarat Alexandru POTOR, secretarul de stat pentru dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Nu in ultimul rand, directorii de Centre Regionale si de Oficii Judetene ale AFIR au semnalat problemele de natura logistica sau administrativa cu care se confrunta si care pot influenta in mod negativ buna desfasurare a activitatiistructurilor teritoriale ale Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

„Strategia aplicata pentru dezvoltarea agriculturii a fost aceea de a scoate pe piata din Romania fondurile disponibile masurilor de investitii din PDNR. Aceasta a condus la un numar foarte mare de proiecte si a crescut cererea de utilaje, depasind stocul disponibil la furnizori, care si-au facut calculul pe tendinta anului trecut. Astfel, este o nevoie de crestere a numarului de utilaje agricole disponibile pe piata. Noi purtammai multe discutii cu APIMAR pentru a le solicita acest lucru si pentru a le prezenta situatia clara a necesarului real de utilaje specializate ca urmare a proiectelor finantate de AFIR in aceasta perioada. Noi avem proiecte selectate, avem contracte semnate, astfel ca, pentru a evita blocaje in derularea fondurilor europene trebuie marit ritmul de aprovizionare al utilajelor in Romania”, a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

AFIR a semnat pana in prezent 35.247 de contracte de finantare aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (aici incluzand si contractele de finantare preluateprin procedura de tranzitie dintre Programe), valoarea totala a acestor proiecte fiind de aproximativ 1,9 miliarde de euro.

Pentru proiectele de investitii si pentru platile compensatorii, beneficiarii PNDR au incasat fonduri nerambursabile in valoarea totala de peste 1,56 miliarde de euro, efectuate de la demararea Programului pana in prezent.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top