Luni, 8 septembrie, ca parte a campaniei din ce in ce mai agresive impotriva ONG-urilor maghiare, politia a perchezitionat birourile fundatiei Ökotárs si ale fundatiei DemNet, precum si casele angajatilor lor, confiscand computere si documente. Joi, 19 septembrie, numarul unic de identificare fiscala al fundatiei Kárpátok a fost suspendat de catre Administratia Impozitelor si Controlului Financiar maghiar.
Cele trei fundatii sunt membre ale consortiului responsabil pentru distribuirea fondurilor Spatiului Economic European (SEE) catre ONG-urile maghiare. Scopul fondurilor este de a consolida democratia si statul de drept, de a apara drepturile civile si de a creste transparenta si responsabilitatea in viata publica.
In centrul intregului caz se afla faptul ca fondurile sunt distribuite in afara controlului direct al guvernului maghiar si ca organizatiile beneficiare ale fondurilor au de multe ori o atitudine critica fata de actiunile guvernului. Aceasta campanie a devenit in ultimele zile o demonstratie de forta impotriva societatii civile, fara precedent in interiorul granitelor UE.
976 de ONG-uri din 32 de tari adreseaza un apel catre institutiile UE – Comisia Europeana, Consiliul European, Parlamentul European si Consiliul Europei – solicitand sa puna capat ignorarii evolutiilor din Ungaria si sa ia pozitie impotriva actiunilor de intimidare si reducerea la tacere a societatii civile dintr-un stat membru UE.
Semnatarii scrisorii sunt preocupati de raspunsurile vagi ale UE fata de actiunile care incalca principiile de baza pe care se intemeiaza Uniunea. Ei isi unesc fortele solicitand impreuna celor mai inalte institutii europene sa ia masuri diplomatice si preventive si, daca este necesar, sa demareze procedura prevazuta in Noul cadru pentru abordarea amenintarilor sistemice la adresa statului de drept in statele membre ale UE.
Semnatarii scrisorii isi exprima sprijinul si angajamentul fata de organizatiile maghiare atacate de guvernul Orbán, afirmand ca acestea nu raman izolate in lupta lor de pastrare a independentei si a legitimitatii. Cazul lor merita solidaritate si actiune comuna in cadrul sectorului ONG, impreuna cu atentia urgenta a institutiilor europene. Solicitarea in sprijinul ONG-urilor din Ungaria a fost initiata de fundatiile care administreaza fondurile Spatiului Economic European / Fondul ONG norvegian in 16 tari UE.
Textul solicitarii si lista semnatarilor sunt disponibile aici.
Sursa: StiriONG.ro