Palatul Patriarhiei din Bucuresti va fi restaurat cu fonduri europene, prin POR

patriarhie-POR.jpg

Palatul Patriarhiei va fi consolidat si restaurat cu bani europeni si de la bugetul national, dar si de la beneficiar, si va fi introdus in circuitul turistic. Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Eduard Hellvig si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, au semnat contractul de finantare pentru proiectul Lucrari de restaurare, consolidare si protectie a monumentului Palatul Patriarhiei Bucuresti, al carui beneficiar este Patriarhia Romana.

Proiectul vizeaza:

  • Restaurarea si consolidarea Palatului Patriarhiei din Bucuresti, in vederea conservarii si valorificarii patrimoniului cultural national si cresterii importantei culturii si religiei in randul cetatenilor romani;
  • Cresterea atractivitatii Municipiului Bucuresti in randul segmentului consumatorilor de turism cultural, prin introducerea Platului Patriarhiei in circuitul turistic si permiterea accesului publicului in incinta;
  • Diversificarea produselor si serviciilor turistice locale prin infiintarea in cadrul Palatului Patriarhiei a unui muzeu in care vor fi expuse publicului obiecte de cult din colectia expozitionala a Patriarhiei Romane.

Astfel, Palatul Patriarhiei, cu o suprafata de 16.120 mp, va fi consolidat si restaurat, urmand a fi deschis publicului si introdus in circuitul turistic al regiunii Bucuresti-Ilfov. Totodata, in incinta Palatului Patriarhiei vor fi infiintate un Punct de informare si un muzeu.

Este unul dintre cele mai importante proiecte de finantare culturala semnat pana astazi in Romania; un proiect care va deveni realitate in 30 de luni si care face parte din strategia pe care am initiat-o la nivelul ministerului de promovare a turismului cultural. Romania are un potential extraordinar in aceasta zona a turismului, ca atare preocuparea noastra este din ce in ce mai accentuata. Am convenit cu Prea Fericitul Parinte Patriarh sa semnam un memorandum de colaborare intre Patriarhie si minister, astfel incat viitoarele finantari sa vizeze bisericile, cu precadere pentru pictura exterioara, astfel incat sa putem introduce in circuitul national si international valori de patrimoniu cultural ale Romaniei insuficient exploatate, in prezent”, a declarat ministrul Eduard Hellvig.

Pe durata derularii lucrarilor de reabilitare vor fi create 4 noi locuri de munca permanente si 192 de locuri de munca temporare. Ca urmare a implementarii proiectului, se asteapta atragerea unui numar de minim 50.000 de turisti care sa viziteze Palatul Patriarhiei in primul an de la finalizarea lucrarilor.

Valoarea totala a proiectului este de 84,9 de milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRT-AM POR este de 67,23 de milioane de lei (reprezentand 98,00 % din valoarea totala eligibila a proiectului), iar contributia beneficiarului este de 1,37 milioane de lei.

Finantarea va fi asigurata prin Programul Operational Regional 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe Axa 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.