Parabola : Soarecii de camp si cei de birou, marca PNDR

Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România a făcut publice cifrele oficiale ale pierderilor produse anul acesta de rozătoare. Aproape 7% din cultura de grâu a fost afectată de invazia șoarecilor de câmp. Un guru din PNDR  a iesit cu avant pe plsma si a arătat încă din această vară cât de gravă este situația precum și faptul că prin metodele admise de Uniunea Europeană nu se pot combate rozătoarele a căror număr este prea mare.

“Aproximativ 6-7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci direct din câmp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut”, a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România. Aceștia susțin că pierderile cauzate de rozătoare sunt de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă.

PROEUROPA FONDURI EUROPENE  a arătat încă din luna iunie a acestui an problema gravă cu care se confruntă fermierii din sudul ţării și mai apoi și din restul zonelor. Șoarecii de câmp s-au înmulțit foarte tare în acest an, iar lipsa ploilor din ultimele luni a creat un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. Agricultorii au fost depășiți de situație și întrucât metodele clasice de deratizare nu au mai fost permise, iar cele acceptate erau prea slabe pentru numărul mare de rozătoare, erau pur și simplu legați de mâini și de picioare și vedeau de la o zi la alta cum culturile le sunt distruse.

Deși în mod normal rozătoarele nu reprezintă unul dintre dăunătorii clasici ai culturilor agricole anul acesta, numărul lor este atât de mare încât s-au extins și pe terenurile cultivate. Potrivit specialiștilor, iarna blândă și modificarea tehnologiilor de prelucrare a solului a dus la o înmulțire a acestora. De asemenea tehnologiile de însămânțare no-till preluate din Statele Unite ale Americii și din Uniunea Europeană sunt considerate de mulți principalul vinovat pentru înmulțirea masivă a șoarecilor deoarece prin evitarea arăturii rozătoarele nu sunt afectate.

P.S.     CA SI SOARECII DE CAMP, SOARECII DE BIROU DIN PNDR SEACA SEVA SI BANII FERMIERILOR, DAR ASIGURA ECHILIBRUL LANTULUI TROFIC PE UN ANUMIT SEGMENT-

Ion Coman

Ion Coman

Presedinte Director General in cadrul Agentiei de Consultanta PROEUROPA FONDURI EUROPENE Sibiu, MEMBRU in cadrul CENTRULUI DE INFORMARE SI ASISTENTA pentru IMM-INFOBIZ SIBIU MEMBRU IN CADRUL RETELELEI MULTIPLICATORILOR DE INFORMATII AI PNDR, precum si RETELEI NATIONALE DE DEZVOLTATE RURALA -RNDR Aria de operatiuni: Regiunile CENTRU si NORD-­VEST Domeniu de specializare: PROIECTE ACCESARE FONDURI NERAMBURSABILE EUROPENE/GUVERNAMENTALE Managementul achizitiilor publice in proiectele cu cofinantare europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top