Parlamentul European a votat alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina africana

Siegfried-Muresan-e1540386909649-640x400.jpg

Plenul Parlamentului European a votat miercuri alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA), ca urmare a propunerii europarlamentarului PNL Siegfried Muresan. Totodata, Parlamentul a respins taierea a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante si animale, votata de Guvernul Dancila in luna septembrie, potrivit unui comunicat de presa transmis de europarlamentarul liberal.

Cele 50 de milioane de euro vor fi alocate catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana din Romania si din celelalte state membre ale UE.

Reducerea de 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a Fondului pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si plantelor, fusese votata de Guvernul Dancila in Consiliul de Ministri in luna septembrie si a fost respinsa de Parlamentul European. Aceasta este a doua linie bugetara europeana prin care pot fi sprijiniti fermierii afectati de pesta porcina africana, pe langa FEGA.

“Am obtinut astazi votul colegilor mei din Parlamentul European pentru a aloca 50 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 catre fermierii afectati de pesta porcina africana. Romania este tara UE cea mai afectata de aceasta epidemie: peste 80% din focarele de pesta din Europa se afla pe teritoriul tarii noastre, iar epidemia a produs pagube de zeci de milioane de euro pentru buzunarele crescatorilor de animale. Am solicitat aceasta alocare si cu gandul ca o mare parte din bani vor ajunge la fermierii romani care si-au vazut agoniseala de-o viata distrusa in doar cateva luni”, a declarat Siegfried Muresan imediat dupa vot.

“Mai avem un singur pas pana cand acesti bani vor ajunge in Bugetul UE si, de acolo, la fermierii afectati. Parlamentul European si Consiliul de Ministri al Uniunii Europene au 21 de zile pentru a negocia si a adopta forma finala a bugetului. in timp ce Parlamentul European, ca urmare a solicitarii mele, a votat 50 de milioane de euro pentru a combate pesta porcina africana, guvernele statelor membre, inclusiv Guvernul Dancila, au votat in Consiliul de Ministri alocarea a zero euro pentru fermierii afectati de pesta. Totodata, Parlamentul European a respins astazi votul Guvernului Dancila si al Consiliului de Ministri privind taierea a 8,5 milioane de euro din Fondul pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si plantelor. Cer Guvernului Romaniei sa nu mai repete aceasta greseala si sa sustina in negocierile finale propunerea mea votata de Parlament prin care alocam 50 de milioane de euro si respingem taierile”, a mai spus Siegfried Muresan.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.