Patronat: Aproximativ 200 de IMM-uri care au accesat fonduri europene risca falimentul fara ajutor de stat

imm.jpg

Corectiile financiare aplicate celor aproximativ 200 de IMM-uri care au accesat fonduri europene, conform normelor stabilite de Comisia Europeana inainte de 2014, trebuie suportate de Guvern prin ajutoare de stat pentru a impiedica intrarea lor in faliment, a declarat presedintele Patronatului Serviciilor Private din Romania (PSPR), Cristian Parvan.

„Credem ca este nevoie de o decizie guvernamentala astfel incat eforturile corecte ale firmelor care au atras fonduri europene si care si-au crescut competitivitatea, capacitatea de adaptare la piata si capacitatea de a produce mai mult sa fie sustinute cu orice pret. Guvernul poate acorda aceste ajutoare IMM-urilor aflate in dificultate doar pentru ca in 2014 Comisia Europeana a schimbat clasificarea tipului de intreprindere din bani publici. Banii publici se produc de companii. Companiile asigura locuri de munca, produse si servicii care se vand. Companiile fac produsul intern brut. Ele genereaza bogatia tarii si in moment de criza, cand printr-o decizie gresita posibil a autoritatilor risca sa intre in faliment, trebuie sprijinite”, a afirmat Cristian Parvan.

Conform presedintelui PSPR, Romania a acordat pentru perioada 2007-2013 circa 600 de milioane de euro ajutoare de stat, dintre care 99% pentru companiile multinationale. Exercitiul 2014 – 2020 prevede alte 600 de milioane de euro ajutoare de stat.

„Statul are un comportament discriminatoriu fata de companiile cu capital autohton, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere. Incercam prin toate mesajele noastre macar reducerea acestui comportament”, a spus Parvan, inclusiv in calitatea sa de presedinte al AOAR.

Conform PSPR, circa 200 de firme care au accesat fonduri europene ca IMM-uri, conform legislatiei in vigoare la acea data, vor suporta corectii financiare intre 10 – 100% deoarece Comisia Europeana a schimbat in anul 2014 criteriile dupa care o firma este considerata IMM, iar statul roman a semnat acceptarea acestora.

„Nu ducem lipsa de conversatii politicoase pe aceasta tema cu autoritatile statului. Nu ducem lipsa nici de disponibilitatea lor de a comunica. S-a cam dus timpul acestor discutii. Este momentul unei asumari guvernamentale clare si fara echivoc. Acesti beneficiari de fonduri europene nu au vreo vina si mor incorect. Solutii exista, bani exista. Discutam de mai mult decat de o problema de 10 sau 30 de milioane de euro cat ar insemna aceste corectii. Acest tip de decizie transforma viitorul fondurilor europene intr-o gaura neagra pentru beneficiari pentru ca oricand se poate intampla ca un organism european sa vina cu reguli noi. Dincolo de miza economica, mai grava este acceptarea acestei retroactivitatii sistemice”, a adaugat Marian Dobrila, vicepresedintele Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Desi impactul economic in cazul falimentului celor aproximativ 200 de IMM-uri este greu de estimat din cauza lipsei de date publice, Parvan sustine ca ar putea ajunge si la cateva mii de someri. Reprezentantii PSPR au mai afirmat ca atat Spania cat si Ungaria au acceptat, la un moment dat, solutia de a plati aceste corectii aplicate firmelor de buna-credinta din ajutoare de stat.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top