Patru banci renunta la programul Prima Casa

prima-casa.jpg

Piraeus Bank si Intesa Sanpaolo au anuntat ca nu mai dau credite Prima Casa. Alte doua banci se declara no profile in cazul creditelor ipotecare, cu atat mai mult Prima Casa. Motivul este ca marja de profit la acest tip de credit este prea mica, iar rata neperformantelor incepe sa creasca.

Cu sau fara bani de la stat, unele banci exclud din sfera de interes programul Prima Casa chiar daca sunt printre cele zece banci participante la program. Spectrul modificarii conditiilor de derulare a programului anuntate la mijlocul lunii octombrie, instabilitatea legislativa ssi faptul ca Prima Casa este un produs ieftin de pe urma carora bancile nu au prea mare profit ii determina pe bancheri sa nu issi mai doreasca sa vanda credite ipotecare.

Aflate intr-un oarecare blocaj al creditelor ipotecare, bancile comerciale fac in ultima perioada miscari contradictorii: unele micsoreaza preferential avansul, altele il maresc fara sa ofere explicatii, iar altele pur si simplu exclud categorii intregi de produse incadrate la creditele pentru locuinta. Unele banci, precum ING Bank sau Credit Agricole, au majorat pretul imprumutului prin cressteri de dobanda sau comision sau au majorat avansul pentru creditele imobiliare standard. Altele, precum BRD, cer mai multe ipoteci pentru un singur credit imobiliar cu un avans ceva mai mic, iar BCR ofera credite “pe spranceana”: in functie de localitatea debitorului stabilesste nivelul avansului.

Colac peste pupaza, Prima Casa a devenit un program neinteresant pentru unele banci. Piraeus Bank si Intesa Sanpaolo Bank au anuntat oficial ca scot din oferta lor programul Prima Casa. Zvonurile despre Alpha Bank si dorinta ei de a renunta la Prima Casa treneaza de circa trei luni, iar campaniile promotionale ale acestei banci nu reflecta o prea mare ardoare in a vinde acest produs. Mai nou, o alta banca se gandesste sa renunte oficial la acest program. Multe dintre bancile consacrate pentru acest gen de produs nu mai ofera credite imobiliare in tara pentru romanii care muncesc in strainatate.

Motivul dezinteresului? Este un produs ieftin care nu aduce profit decat daca vinzi ssi alte produse bancare odata cu el. Intr-adevar, la un calcul simplu, marja bancii la acest produs este de numai 2,5% (pentru alte produse marjele ajung lejer la 6-8%). Initial, bancile au crezut ca mai pot vinde ssi alte produse pe langa Prima Casa – un card de credit, o asigurare cu depozit pentru copii sau, de ce nu, un contract de economisire creditare. Realitatea a demonstrat ca pentru tinerii care se bucura sa issi cumpere locuinta pe credit cu un avans de numai 3.000 de euro nu prea mai este loc de investitii sau alte jonglerii financiare.

In plus, rata neperformantelor a inceput sa creasca ssi pe acest segment. Potrivit datelor Ministerului de Finante, ea a ajuns la 0,3% din total credite acordate, iar maturitatea unui credit ipotecar se vede dupa cinci ani de la achitarea primei rate. Primele neperformante au aparut la sfarssitul anului trecut semn ca acestea pot sa creasca. Perspectiva modificarii legislatiei ssi a modului de acordare a garantiilor (conditiile programului Prima Casa au mai fost modificate odata cand s-a trecut de la garantia de 100% a statului la garantia de 50%) schimba din nou modul de a privi lucrurile al bancherilor.

UPDATE: “Piraeus Bank Romania informeaza ca nu a emis nici un anunt oficial privind renuntarea la programul Prima Casa. Banca mentioneaza ca nu are in plan sa renunte la acest program, ci doar este in asteptarea alocarii fondurilor necesare pentru derularea acestuia”, spun reprezentantii Piraeus Bank

Ministerul Finantelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantare a creditelor pentru Prima Casa pe 2016 cu 500 de milioane de lei, intr-un proiect aflat in dezbatere public. Aceasta suplimentare inseamna inca 5.500 de garantii noi in programul Prima Casa. Bancile insa nu au primit cu acelassi viu interes aceasta propunere. Multe dosare sunt inca in perioada de preaprobare pe rolul institutiilor de credit. Pentru aceste ultime dosare se vor gasi bani.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.