Rezultate HVB Bank Romania si Banca Tiriac pe anul 2005

Conform rezultatelor finale, HVB Bank Romania inregistra la finalul anului 2005 active totale in valoare de 6.312 milioane RON, cu 52% mai mari decat in 2004, si un profit net de 147 milioane RON, cu 62% peste cel din anul precedent. Rata rentabilitatii financiare a fost de 45,94%, raportul costuri administrative / venituri nete operationale 30%, iar indicatorul venitului per angajat 0,86 milioane RON. Rata rentabilitatii economice a fost de 3,17%. La finalul anului trecut, banca deservea 50.171 de clienti prin intermediul a 14 sucursale, avand 398 angajati.

La finalul lui 2005, Banca Tiriac a inregistrat active totale de 3.179 milioane RON, cu 29,79% mai mari decat in 2004, iar profitul net obtinut a fost de 61 milioane RON, cresterea fata de anul precedent fiind de 12,39%. Rata rentabilitatii financiare a fost de 19,6%, raportul dintre costurile administrative si veniturile nete operationale a fost de 65,8%. In timp ce rata rentabilitatii economice a atins 2,7%, iar indicatorul veniturilor raportate la angajat a fost de 0,23 milioane RON. La finalul anului trecut, banca deservea 724.487 de clienti prin intermediul a 68 sucursale, avand 1.191 de angajati.

„Suntem foarte multumiti de evolutia ambelor banci in 2005. A fost un an important atat pentru HVB Bank, cat si pentru Banca Tiriac, iar aceste rezultate confirma reusita eforturilor noastre de a dezvolta in paralel procesul de integrare, dar si activitatea noastra de zi cu zi. Din perspectiva acestei evolutii, sunt convins ca noua banca va detine o pozitie de lider si se va dovedi un partener de incredere pentru fiecare dintre clientii nostri”, a declarat Dan Pascariu, Presedinte al HVB Bank Romania.

HVB Bank si Banca Tiriac si-au consolidat pozitiile pe piata romaneasca datorita unui ritm de dezvoltare sustinut. Flexibilitatea si cresterea constanta a performantei au definit atat oferta destinata persoanelor juridice, cat si diversificarea continua a portofoliului de produse si servicii adresate persoanelor fizice.

2005 a continuat tendinta de crestere inregistrata de HVB si pe segmentul de corporate banking. Cateva dintre proiectele cele mai semnificative sunt reprezentate de participarea HVB Bank la acordarea a 72 milioane RON dintr-un credit sindicalizat in valoare totala de 180 milioane RON pentru unul dintre Consiliile locale ale municipiului Bucuresti; facilitatea in valoare de 110 milioane USD in favoarea unei mari companii petroliere; creditul de 50 milioane EUR acordat pentru refinantarea celui mai mare complex comercial din zona de vest a tarii – Iulius Mall din Timisoara; facilitatea de 124 milioane EUR acordata Anchor Grup pentru finantarea/refinantarea celui mai mare portofoliu de centre comerciale; precum si facilitatile de 200 milioane de EUR, reinnoibile, pentru cateva mari companii de leasing.

Pe segmentul de corporate banking, Banca Tiriac a acordat finantari pentru institutii publice si municipalitati si a cofinantat proiecte de investitii, alaturi de SAPARD. Cateva dintre reperele activitatii de corporate banking sunt reprezentate de creditul pentru finantarea proiectului „Reabilitare retea stradala municipala – Satu Mare”, in valoare de 70 milioane RON si finantarea activitatii curente a Regiei Autonome Municipale Buzau – 7 milioane RON. Tot in 2005, Banca Tiriac a cofinantat, alaturi de SAPARD, proiecte precum cel privind imbunatatirea prelucrarii si marketing-ului produselor agricole si piscicole – 5,5 milioane EUR si cel privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale – 2,5 milioane EUR.

Anul trecut, la finalul lunii august, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Tiriac au finalizat tranzactia ce va duce la fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac. Pregatirile pentru integrarea celor doua banci au inceput la 1 septembrie 2005, iar pe parcursul acestora cele doua banci vor functiona in paralel. Noua banca va detine cea de-a patra pozitie pe piata bancara romaneasca, cu o cota de piata de aproximativ 7,5%.

HVB Bank Romania este succesorul legal al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), banca prezenta in Romania inca din septembrie 1998. Din noiembrie, HVB Bank Romania si Banca Tiriac sunt subsidiare ale noului UniCredit Group. Cu active totale de peste 750 miliarde EUR si cu o capitalizare de piata de aproximativ 60 de miliarde EUR, noul UniCredit Group a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare.

Sursa: HVB Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top