Pentru IMM Invest, plafonul de garanții se înjumătățește anul acesta.Modificări și pentru IMM Factor

IMM.jpg

Plafonul de garanții pentru programul IMM Invest, care are ca scop facilitarea accesului la finanțare bancară, va fi în acest an de 15 miliarde lei, din care 1 miliard de lei pentru subprogramul Agro IMM Invest, la jumătate față de plafonul de 30 de miliarde de lei anul trecut, a decis astăzi Guvernul. Ordonanța de urgență adoptată introduce instrumente de finanțare-garantare adaptate specificului agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în general. De asemenea, printr-o altă ordonanță, Guvernul a operat și unele modificări vizând costurile considerate ajutor de stat în cadrul programului IMM Factor. Pentru ambele programe, Guvernul a precizat că se vor desfășura până la data de 30 iunie 2021.

De asemenea, ordonanța privind IMM Invest aduce și prevederi tranzitorii privind solicitările de garantare primite pe finalul anului trecut.

„Având în vedere că Acordurile de finanțare din cadrul programului IMM Invest trebuie semnate cel mai târziu la data de 31 decembrie 2020 și întrucât au existat solicitări de garantare aprobate de FNGCIMM în a doua parte a lunii decembrie 2020 pentru care au fost emise de către FNGCIMM Contractele de garantare și Acordurile de finanțare chiar și până în ultima zi a anului anterior, însă acestea au ajuns la bănci cu foarte puțin timp înainte de data de 31 decembrue 2020 sau după această dată, instituțiile financiar-bancare, cât și beneficiarii s-au aflat în imposibilitatea, de a semna și remite Acordurile de finanțare până la data limită prevăzută în acord, și în consecință nici nu pot beneficia de granturile ce le-au fost aprobate și prin urmare nu pot accesa fondurile atât de necesare în această perioadă dificilă. Astfel pentru reglementarea acestei situații este necesară introducerea unei prevederi tranzitorii care să menționeze expres faptul că Contractele de garantare și Acordurile de finanțare aferente garanțiilor emise în anul 2020 și semnate de FNGCIMM anterior datei de 31 decembrie 2020 inclusiv, însă semnate de instituția de credit și beneficiarul Programului IMM INVEST Romania după intrarea în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență, sunt considerate valabil încheiate, fiindu-le aplicabile dispozițiile legale de la data semnării acestora de către FNGCIMM”, precizează Guvernul.

IMM Factor – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociată acestuia

Programul are ca scop dezvoltarea pieței de factoring în Romania, în condițiile în care, pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19, IMM-urile se confruntă cu dificultăți legate de încasarea facturilor aferente produselor livrate/serviciilor contractate. IMM-urile care se confruntă cu lipsă de lichidități pot beneficia de garanții de stat, în vederea facilitării accesării creditelor comerciale.

Modificări

Modificările legislative urmează să simplifice și flexibilizeze accesul la finanțare a IMM-urilor și să atragă un număr mai mare de finanțatori în program.

  • Redefinirea grantului prin prisma elementelor de cost asociate factoringului care intră în componența ajutorului de stat. Astfel, numai dobânda aferentă sumelor avansate de finanțator beneficiarului finanțării de tip factoring va fi considerat ajutor de stat și va fi acoperită în procent de 50% din grant.
  • Prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente acestui Program pana la data de 30.06.2021.
  • Prelungirea perioadei de plată a grantului până la data de 30.04.2022, în conformitate cu valabilitate a schemei de ajutor de stat.

IMM Invest

IMM Invest trebuie să faciliteze accesul IMM și întreprinderilor mici la finanțare în contextul dificultăților economice cauzate de pandemia de coronavirus. Modificările pentru programul IMM Invest vizează să faciliteze continuarea funcționării piețelor agroalimentare și efectuarea lucrărilor de toamnă/primăvară, prin introducerea de instrumente de finanțare-garantare adaptate specificului agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în general. Urgența măsurilor este generată de specificul domeniului reglementat pentru campania agricolă de toamnă/primăvară care este în plină desfășurare și pentru care fermierii au necesități urgente de finanțare.

Măsurile preconizate vizează reglementarea unei situații extraordinare generate, pe de o parte, de imposibilitatea achiziției de terenuri agricole în vederea extinderii exploatațiilor agricole, pentru modernizarea și eficientizarea acestora, situație care trenează de mult timp și poate provoca destabilizarea întregului sector agricol, iar, pe de altă parte, de imposibilitatea accesului la finanțarea producției agricole și a producției piscicole, pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari, care prin măsurile adoptate ar avea acces la finanțare, cu efecte favorabile în dezvoltarea sectoarelor agriculturii, pisciculturii și acvaculturii… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top