Persoanele cu dizabilități pot lucra din nou în unități protejate

unitati-protejate.jpg

În data de 28 iulie 2020, a fost aprobată în Parlamentul României, propunerea de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care s-a corectat nedreptatea care s-a făcut unităților protejate în august 2017 de către Guvernul Tudose.

Practic, prin ordonanța 60/2017 a fost închis un sector de 740 de unități protejate, care au rămas fără piață de desfacere, în mai puțin de o lună. În aceste unități protejate, lucrau aproximativ 4000 de persoane, din care 2000 de persoane cu dizabilități și pentru care nu s-a asigurat nici o soluție care să atenueze șocul pierderii locului de muncă.

Inițiativa de proiect de lege aparține deputatului Petru Movilă din Iași (PMP) care a reușit să coalizeze mai mulți deputați și senatori din diferite partide politice, pentru a susținute această propunere. Demersuri similare au fost realizate și de către dna deputat Mara Calista (PNL), care a susținut la rândul său reglementarea pieței rezervate pentru unitățile protejate și o serie de îmbunătățiri la Legea 448/2006. Ambele propuneri au fost susținute de către Eva – Andrea Csep (UDMR), Cristian Seidler (USR), Adrian Solomon (PSD) și mulți alți parlamentari, care au determinat un vot final în parlament de 266 voturi ”pentru”, 2 ”abțineri” și un vot ”împotrivă”.

Propunerea de lege, prin care 50% din taxa pe dizabilitate, va putea fi utilizată de către angajatori, pentru achiziția de produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități angajate în unități protejate, a avut în spate un proces amplu de cercetare și documentare.

Astfel, Organizațiile Neguvernamentale, Centrul de Dezvoltare Socială și Fundația ”Alături de Voi” România, au realizat în 2018-2019 o cercetare la nivel național, prin care au documentat efectele distructive pe care le-a avut ordonanța dată în august 2017 și care au stat la baza propunerii legislative aprobate în plen.

”La 3 ani de la implementare, cifrele oficiale, arata ca ordonanța nu și-a atins scopul, ci dimpotrivă a contribuit la scăderea numărului de persoane cu dizabilități care au un loc de muncă de la 17,56% (august 2017) la 7,72% (decembrie 2019). Ordonanța în cauză, a generat doar colectarea unor sume mari la bugetul de stat prin dublarea taxei pe dizabilitate pentru angajatori – aproximativ 500 mil de Euro au fost colectate doar în 2019. Însă din păcate, aceste fonduri nu au fost direcționate către programe care să susțină angajarea și ocuparea persoanelor pe piața muncii. Nici un concurs special de angajare a persoanelor cu dizabilități în instituții publice, nu a fost derulat, așa cum obliga ordonanța. Mulțumim mult deputaților și senatorilor care au susținut demersul, guvernului care a avizat favorabil inițiativa, federațiilor FONSS, RISE, DizabNet, FDSC, CNDR și persoanelor cu dizabilități care au luptat pentru dreptul la muncă și incluziune socială”, a declarat Angela Achiței, Președinte ADV România.

”Mă bucur mult, că am reușit să corectăm o nedreptate care a fost făcută sectorului de unități protejate, în special celor care realizau produse și servicii prin activitatea directă a persoanelor cu dizabilități angajate în aceste entități. Ca autoritate publică, nu poți să închizi un întreg sector, ci trebuie să vii să corectezi ceea ce nu e bine și să-i protejezi pe cei de bună credință care fac inserția socio-profesională a persoanelor cu dizabilități. Viziunea mea este aceea, că o persoană cu dizabilitate trebuie să fie integrată în piața muncii, să aibă independență financiară și să contribuie la viața comunității. Cred cu tărie, că dizabilitatea poate fi o abilitate și o oportunitate pentru piața muncii din România! Le mulțumesc mult tuturor colegilor care au susținut acest demers”, a subliniat Petru Movilă, deputat PMP.

Sursa: Fundația „Alături de Voi” România (ADV)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.