UPDATE 1 AUGUST 2024:
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță lansarea, în perioada 31 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, aferentă primei runde de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I2.D – Investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd, din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026.
Titlu apel: Subinvestiția I2.D – Investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd.
Pilonul I. Tranziție verde
Componenta C3. Managementul Deșeurilor
Dată deschidere apel de proiecte: 31 iulie 2024, ora 20:00
Dată şi oră începere depunere de proiecte: 31 iulie 2024, ora 20:00
Dată şi oră închidere depunere de proiecte: 30 septembrie 2024, ora 20:00
Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3.740.066,00 euro, echivalentul a 18.588.876,03 lei, fără TVA.
Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, restul de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuție proprie a beneficiarului. Astfel, diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar. Acesta trebuie să aducă o contribuție financiară pentru diferența până la totalul costurilor eligibile și pentru toate costurile neeligibile, fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public.
Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile în cadrul Subinvestiția I2.D – Investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd este de 20.778.145,00 Euro echivalentul a 103.271.536,27 lei. Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii aprilie 2024 de 1 euro = 4.9702 lei.
Prin intermediul acestei investiții este vizată înființarea de sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari (cu capacități electrice de cel puțin 300 Kw și capacități de încălzire de cel puțin 300 Kw, până la maximum 1 MW electric și 1MW termic).
Sistemele de biogaz se vor construi la nivel de comunități cu ferme mari sau cu ferme foarte mari, în care există un minim de 1.000 UVM și o cantitate de gunoi de grajd produs local de minimum 15.000 tone anual, provenind de la ferme de bovine, de porcine sau ferme avicole, la care se pot adăuga cantități mici de plante energetice (siloz), pentru stabilizarea procesului de cogenerare.
Beneficiarii acestei măsuri sunt: Fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole și UAT, parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi.
Pentru realizarea unei investiții se poate depune o singură cerere de finanțare doar de către solicitantul eligibil.
Mai multe detalii aici: https://pnrr.mmap.ro/managementul-deseurilor/ghiduri_deseuri/
UPDATE 23 IULIE 2024:
Ministrul Mircea Fechet a anunțat semnarea și trimiterea la Monitorul Oficial a ghidului de finanțare pentru programul Instalații de producere a energiei electrice și biogazului din reziduuri biologice.
Sursa: Facebook Ministerul Mediului
ȘTIREA INIȚIALĂ 19 APRILIE 2024:
Ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd, a fost pus în consultare publică. Investiția este realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3- Managementul deșeurilor și vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Obiectivul acestei investiții este gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați și dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Alocarea financiară totală prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de 20.77 milioane euro, echivalentul a 102.68 milioane lei. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3.74 milioane euro, echivalentul a 18.48 milioane lei, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, restul de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuție proprie a beneficiarului.
Finanțarea va fi utilizată pentru realizarea a cel puțin 5 sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari (cu capacități electrice de cel puțin 300 KWh și capacități de încălzire de cel puțin 300 KWh până la maximum 1 MWh electric și 1MWh termici.
Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt: fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole și UAT, parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi.
Decontarea cheltuielilor pentru înființarea sistemelor de biogaz vizează: lucrări privind amenajarea terenului și asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, în interiorul amplasamentului; lucrări privind organizarea de șantier; investiția de bază, constând in construcții și instalații, dotări, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale (vehiculele/utilajele achiziționate în cadrul acestei măsuri vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă, din punct de vedere al respectării mediului); probe tehnologice și teste; cheltuieli de supervizare; cheltuieli cu brevete, licențe si patente. De asemenea, vor fi decontate cheltuielile privind informarea și publicitatea, cu respectarea prevederilor manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR.
Ghidul de finanțare este disponibil aici.
Sursa: Ministerul Mediului