Peste 11 milioane euro pentru imbunatatirea diagnosticarii si a tratarii tumorilor maligne in zona de granita dintre Romania si Serbia

interreg_ita_alb_mont.png

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a semnat contractul de finantare Initiativa comuna Romania-Serbia impotriva cancerului in regiunea transfrontaliera: imbunatatirea diagnosticarii si tratarii tumorilor maligne in cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia.

Proiectul isi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacientii cu cancer, avand un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Obiectivul principal vizeaza incurajarea colaborarii in domeniul oncologiei intre institutiile medicale din aria eligibila a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne si eficiente pentru pacienti.

Proiectul este derulat in Romania de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” din Timisoara, ONCOGEN si Spitalul Judetean de Urgenta Resita, iar in Serbia de catre Spitalul General Požarevac si Ministerul Sanatatii.
Obiectivele specifice ale proiectului se refera la imbunatatirea si modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:

  • extinderea colaborarii intre spitalele din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia prin implementarea aplicatiilor de telediagnostic si modernizarea echipamentelor informatice;
  • implementarea unei noi platforme software specializate, care sa permita schimbul rapid de informatii intre medicii oncologi;
  • modernizarea metodelor de tratament chirurgical si schimbul de informatii intre specialisti;
  • dezvoltarea fundamentarii pe baze de date a tratarii cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului si a creste speranta de viata a pacientilor.

De rezultatele obtinute va beneficia in principal populatia din zona de granita a ambelor tari, cele trei spitale implicate in proiect oferind anual aproximativ 397.000 consultatii.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.