Peste 120 de strategii elaborate de statele membre UE pentru trecerea la o economie cu emisii scazute, pentru 2014-2020 (analiza)

1.jpg

Statele membre si regiunile din Uniunea Europeana (UE) au elaborat, pentru perioada 2014 – 2020, peste 120 de strategii de specializare inteligenta pentru trecerea la o economie mai durabila, cu emisii scazute de dioxid de carbon, potrivit publicatiei “UE investeste in protejarea planetei: 10 initiative pentru o economie moderna si curata”, intocmita de forul european.

In acest context, regiunilor respective le-au fost alocate, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), peste 65 de miliarde de euro, in care s-a luat in calcul si cofinantarea nationala.

“Acordul de la Paris recunoaste ca nu toate tarile lumii sunt la fel de pregatite pentru tranzitia energetica. La nivel european, Comisia acorda o atentie speciala impactului schimbarilor climatice si masurilor de combatere a acestora in diverse regiuni ale continentului nostru. UE trebuie sa lupte impotriva schimbarilor climatice intr-un mod care sa garanteze ca toate regiunile Europei vor fi castigatoare. Unele dintre acestea depind mai mult decat altele de industrii mari consumatoare de dioxid de carbon sau de extractia de carbune. Altele sunt astazi mai bine conectate la infrastructurile energetice si la retelele de transport. Obiectivul Comisiei Europene este acela de a se asigura ca nicio regiune nu ramane in urma in cursul tranzitiei catre un viitor durabil pentru industriile si infrastructurile Europei”, se arata in documentul-analiza al forului european.

Conform planurilor Comisiei Europene privind sprijinul structural pentru regiunile miniere si cu concentratii mari de emisii de dioxid de carbon, o prima initiativa este destinata zonelor in care utilizarea carbunelui este intensa. Astfel, in prezent, trei regiuni miniere (Slask din Polonia, Trentin din Slovacia si Dytiki din Macedonia) colaboreaza cu Bruxelles-ul la un proiect-pilot ce vizeaza identificarea solutiilor pe termen scurt si mediu care pot ajuta aceste zone sa treaca la un model comercial mai orientat spre viitor.

In acelasi timp, Comisia ofera sprijin, prin intermediul celei de-a doua initiative, regiunilor aflate in tranzitie industriala, precum Piemonte (Italia), Hauts-de France (Franta), Wallonie (Belgia), Norra Mellanssverige (Suedia) si Sachsen (Germania).

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, in ceea ce priveste tehnologiile industriale nepoluante, forul european aduce in discutie sporirea investitiilor publice in favoarea cercetarii si inovarii, pana la valoarea de 3,4 miliarde de euro pentru perioada 2018 – 2020 in cadrul programului strategic al UE pentru cercetare “Orizont 2020”.

De asemenea, se au in vedere noi instrumente financiare specifice pentru scaderea riscului reprezentat de investitiile private. “Acest proiect prevede finantare si oportunitati in valoare de 2,7 miliarde de euro pentru inovatori, start-up-uri si intreprinderi cu idei si inovatii care sunt total diferite de produsele, serviciile sau modelele economice actuale, sunt foarte riscante si pot fi introduse la nivel international”, se noteaza in publicatia citata.

In acest sens, Comisia Europeana anunta ca va investi pana la 400 de milioane de euro intr-un fond de capital de risc gestionat independent, iar investitiile UE vor reprezenta pana la 25% din valoarea totala a fondului estimata la 1,6 miliarde de euro.

Totodata, schema UE de comercializare a certificatelor de emisii va include doua noi fonduri, respectiv Fondul pentru inovare si Fondul pentru modernizare, si care ar putea genera venituri de pana la 18 miliarde de euro, in urmatorii zece ani, se precizeaza in materialul analitic al Comisiei Europene.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.