Fondurile REGIO asigura eficientizarea energetica a Liceului “Dr. Lazar Chirila” din orasul Baia de Aries

Foto1-Liceu-Baia-1.jpg

Ieri, 2 octombrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de energie primara la Liceul ”Dr. Lazar Chirila” din Baia de Aries. Beneficiarii acestui proiect, pe langa institutia de invatamant a orasului, cu profesorii si elevii sai, sunt toti cetatenii din zona care, de acum incolo, se vor putea baza pe cresterea calitatii in domeniului invatamantului local. Primarul orasului, domnul Traian Pandor, si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul pentru cererea de finantare ”Eficientizare energetica a Liceului ”Dr. Lazar Chirila” Baia de Aries, judetul Alba”, a carei valoare totala este de peste 3,83 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de peste 3,75 milioane lei. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”Orasul Baia de Aries, ca fost oras minier si monoindustrial, isi revine incet, dar sigur, pe calea prosperitatii si se inscrie pe drumul dezvoltarii la nivelul tarii Motilor. Am incercat sa folosim cat mai bine resursele destul de limitate de care am dispus si, chiar daca acum e toamna, as sublinia ca la noi, la Baia, a fost construit unul dintre primele stranduri moderne din intregul judet, dovada a faptului ca ne preocupa tot ceea ce duce la cresterea calitatii vietii in orasul nostru. Acum accesam fondurile europene, deoarece avem nevoie de aceste resurse financiare si investim banii publici in ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori. Transmitem un semnal bun catre cetatenii orasului, pentru ca investim bani europeni in reabilitarea termica a cladirilor, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum si pentru reducerea costurilor publice. La liceul din oras aceste investitii erau necesare, deoarece, pana in prezent, nu am avut astfel de lucrari de reabilitare si eficientizare energetica. Prin proiectul nostru vom scadea la mai putin de jumatate fata de situatia actuala, atat consumul anual de energie primara, cat si emisiile gazelor cu efect de sera. Anticipam ca reabilitarea si modernizarea acestei institutii va atrage noi elevi si va asigura un act educational de calitate pentru zona de nord-est a Apusenilor”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Traian Pandor, Primarul orasului Baia de Aries.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Eficientizare energetica a Liceului ”Dr. Lazar Chirila” Baia de Aries, judetul Alba” are ca obiectiv cresterea eficientei energetice a cladirii liceului din oras, prin efectuarea de lucrari de reabilitare termica si modernizare retele utilitati. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrarilor de reabilitare a acoperisului terasa peste cel de-al doilea etaj, izolare termica a fatadei, respectiv a peretilor exteriori, a soclului, atat pentru partea vitrata, dar si pentru cea opaca, precum si de izolare termica a planseului peste ultimul nivel incalzit. Proiectul prevede si reabilitarea completa a sistemului de incalzire, cu inlocuirea tuturor elementelor si fitingurilor cu altele moderne, dar si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, respectiv a unor panouri solare fotovoltaice, concomitent cu inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata. Nu in ultimul rand se va realiza adaptarea cladirii existente pentru accesul si utilizarea serviciilor oferite de catre persoanele cu dizabilitati. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii iulie 2020, ceea ce inseamna ca peste doi ani, copii motilor din Baia de Aries si zonele invecinate, dar si profesorii de la acest liceu, cu totii peste 610 persoane, vor avea conditii mult mai bune de studiu. Bugetul intregului proiect este de 3.830.574,26 lei (peste 846 mii euro), din care peste 3,75 milioane lei (circa 831 mii euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.