Peste 20 de investitori si-au manifestat interesul pentru Cuprumin, Oltchim si Plafar

industrie.jpg

industrieMinistrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca a primit oferte din partea a sase investitori pentru Cuprumin, zece scrisori de intentie pentru Oltchim, precum si sase oferte pentru Plafar.

„La Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie am primit sase oferte pentru Cuprumin din partea unora dintre cele mai mari companii din domeniu. Este vorba despre investitori din Rusia, Europa si America de Nord. Nu va fi privatizare, ci un parteneriat. Compania va investi si va avea o parte din productie pentru o anumita perioada”, a afirmat Varujan Vosganian.

„In cazul Oltchim, scrisorile de intentie a urcat la zece. Sunt investitori importanti din India, Azerbaidjan, Rusia, Qatar, Marea Britanie, Germania. Interesul este foarte mare. Sunt si investitori din Israel. In acest caz va fi o formula integrata prin care sa preia si Arpechim, a mai declarat ministrul.

El a precizat ca, saptamana viitoare, Ministerul Economiei va inainta Guvernului un Memorandum pentru ca Plafar sa fie scoasa din randul companiilor de interes national, ca sa poata fi privatizata mai usor.

Totodata, s-au primit doua oferte din partea investitorilor pentru Remin. „Remin este o companie care era aflata in lichidare. Are datorii de 120 milioane euro si un munte de pirita aurifera. A fost vandut la 53 milioane euro. Banii se cuvin in primul rand ANAF, care este cel mai mare creditor. 82% din creante sunt ale ANAF. Am convenit cu ANAF sa transfere restul de creanta catre AVAS, care sa fie in Adunarea Creditorilor reprezentantul statului, ca sa aprobe un plan de reluare a activitatii”, a spus Vosganian.

Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca persoanele disponibilizate de la Oltchim Rm. Valcea vor primi venituri de completare stabilite de Ministerul Finantelor intr-un plafon de 7 milioane lei, cei cu o vechime de pana la 10 ani vor primi platile compensatorii pe parcursul unui an, iar cei cu vechime mare, pentru o perioada de doi ani.

Oficialul Ministerului Economiei a precizat ca angajatii vor efectua cursuri de reintegrare in piata muncii. In acelasi timp, ministrul s-a referit si la o asigurare facuta de fosta conducere a combinatului la societatea Astra Asigurari.

„Ca Oltchim sa nu aiba pierderi si sa fie in echilibru are nevoie si de o suma suplimentara, fie din partea traderilor, procedura care sa utilizeze leasing-ul, pe o perioada sa putem vinde si reinchiria instalatii, fie un contract de asigurare pe care l-am gasit acum o luna in arhivele Oltchim, in care conducerea se asigura impotriva deficientelor manageriale. S-a asigurat la Astra, asa ca Astra plateste. Am semnalat Astra ca datoreaza Oltchim 10 milioane euro. In 30 aprilie am trimis scrisoarea. Asteptam raspuns. Ar fi neverosimil sa ne spuna ca nu sunt indeplinite conditiile. inteleg ca Astra s-a reasigurat la unele dintre cele mai mari companii din lume. Acum joaca cartea sistemului de asigurari din Romania. Rezolvarea litigiului ar putea sa sporeasca prestigiul domeniului de asigurari din Romania. Polita de asigurare a fost incheiata in 2011 si reinnoita anual. Politele au fost platite in permanenta. Prima de asigurare este de 3.000 euro pe luna”, a aratat ministrul Varujan Vosganian.

El a mentionat ca in Adunarea Creditorilor Oltchim vor fi stabilite procedurile pentru finantarea combinatului.

Sursa: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.