Peste 200 de companii, antreprenori și artiști, printre care Electric Castle Festival, Untold, Tudor Chirilă, s-au coalizat și îi cer lui Iohannis să intervină “până nu este prea târziu”

untold-2017.jpg

Peste 200 de antreprenori și artiști, printre care reprezentanți ai Electric Castle Festival, Untold/Neversea, Global Records, ca și artiștii Tudor Chirilă și Adrian Despot, s-au coalizat și i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare, văzută de Profit.ro, în care îi cer să intervină pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural “până nu este prea târziu”, reclamând totodată că sectorul cultural nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării deși a contribuit cu 1,5% – 3% din PIB la economia națională.

“Stimate domnule Președinte Klaus Werner Iohannis, A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.

Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării. Însă cele mai multe dintre măsurile luate de autorități nu dovedesc înțelegere cu privire la funcționarea sectorului cultural. Putem enumera câteva exemple de astfel de măsuri:

  • Prima ordonanță militară din starea de urgență a interzis complet activitățile culturale și evenimentele profesional educaționale
  • Majoritatea finanțărilor adresate domeniului cultural, locale sau naționale, au fost suspendate
  • Normele de organizare de evenimente au fost publicate târziu, fără nicio consultare în prealabil cu profesioniști din domeniu
  • Până în prezent nu a fost adoptată o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaționale și de networking. În schimb au fost publicate spre dezbatere publică patru scheme de ajutor, niciuna ținând cont până la capăt cu adevărat de consultanța oferită de profesioniștii din sector
  • Până în prezent, în ciuda efortului mai multor operatori culturali și din domeniul evenimentelor profesionale educaționale, încă nu s-a pus bazele unui grup funcțional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor și activităților culturale… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.