Peste 7.000 de cereri inregistrate la ajutoarele de minimis. Dar cate sunt autentice?

oameni_bani.jpg

oameni_baniLa inchiderea sesiunii de inscrieri pentru ajutoarele de minimis de pe site-ul AIPPIMM erau inregistrati 7.138 de solicitanti.

Ultimul inscris a fost acceptat de sistem vineri, la ora 19:59:51, cu doar 9 secunde inainte de inchiderea sesiunii de inscrieri!

Dintre cei inscrisi, 56 de solicitanti nu intrunesc minimul de 60 de puncte necesare pentru a participa la selectie. La polul opus, 842 de inscrisi intrunesc, la auto-evaluare, maximul de 100 de puncte. Ramane insa de vazut cate din cererile depuse online sunt autentice.

Potrivit procedurii, cei care s-au inscris pe site-ul AIPPIMM trebuie sa aduca in termen de 10 zile la sediile Oficiilor Teritoriale pentru IMM-uri documentele-suport, care sa sustina in proportie de 100% cele completate in formularul electronic. “Vor fi verificate in termen de 60 de zile de cele 8 Oficii Teritoriale pentru IMM-uri. Orice neconcordanta intre cererile depuse de IMM-uri si documentele-suport atrage descalificarea solicitantului. Nu exista loc de erori”, a explicat ministrul Maria Grapini.

Concurenta: 6 solicitanti pe un loc eligibil

Finantare.ro v-a semnalat, in exclusivitate, ca exista sute, poate chiar mii de inregistrari fictive pe site-ul AIPPIMM, printre care cea mai celebra poarta chiar numele ministrului de resort: Grapini SRL. Tot la capitolul “curiozitati”, o alta firma inscrisa se numeste SC Grota Lupilor Activi SRL.

Este de asteptat ca “fantomele” sa nu aduca niciun document-suport. Prin urmare, vom avea o situatie mult mai clara cu IMM-urile inscrise la inceputul lunii februarie, iar evaluarea cererilor se va incheia in cursul lunii aprilie.

Ministrul Grapini sustine ca “fantomele” nu vor scapa nepedepsite. “Vom cere sa se verifice toate firmele pe care le suspectam ca au savarsit infractiuni de fals si uz de fals. Fireste, primele pe lista suspectilor vor fi cele care s-au inscris, dar n-au adus documente justificative. Vor fi anchete penale, iar cei care au folosit CUI-urile altora sunt pasibili de inchisoare de pana la 5 ani”, a declarat Maria Grapini pentru Finantare.ro.

Potrivit estimarilor oficiale de la lansarea programului, finantarea de 500 de milioane de lei ar putea sustine aproximativ 1.200 de beneficiari. La prima vedere, concurenta pe acest program este de 6 solicitanti pentru un loc eligibil.

Cum incearca sa pacaleasca sistemul firmele mari

Pe langa “fantome”, exista semnale ca si alti solicitanti nedoriti pun la incercare sistemul. Astfel, desi programul este destinat incurajarii investitiilor derulate de firme mici si mijlocii (IMM), ar exista si firme mari care vor sa profite de pe urma ajutoarelor de minimis.

“Mai multe firme mari au facut “pui”, iar aceste firme-satelit incearca acum sa obtina finantari de minimis. Cum au procedat marile firme: au infiintat SRL-uri care se incadreaza legal in categoria IMM, le-au dat sedii si spatii de productie in halele lor, apoi le-au transferat “puilor” utilajele si angajatii de care aveau nevoie sa functioneze. Au avut tot timpul sa pregateasca aceasta manevra si chiar au sanse sa obtina finantare”, a explicat Radu Onofrei, presedintele ACRAFE.

“Daca aceasta practica se extinde, atunci se pierde sensul acestui program, care vizeaza dezvoltarea economica si cresterea numarului de angajati”, a subliniat presedintele ACRAFE.

Pe de alta parte, ministrul Grapini sustine ca intreprinderile mari nu pot pacali procedura. “Astea sunt legende. N-aveau timpul fizic sa faca asa ceva. Nu uitati ca solicitantii trebuie sa depuna bilantul pe 2012. Apoi, in Ghidul Solicitantului se specifica clar ca nu pot participa la program firmele legate. Or, noi vom verifica inclusiv acest aspect”, a subliniat ministrul pentru mediu de afaceri si IMM-uri.

Vrei sa-ti maximizezi sansele pentru a primi ajutoare de minimis? Apeleaza la un consultant specializat!

4 thoughts on “Peste 7.000 de cereri inregistrate la ajutoarele de minimis. Dar cate sunt autentice?”

 1. Balici Mihai spune:

  Sistemul a functionat foarte bine, desigur cererea este foarte mare ,dar este competitie si foarte multa transparenta
  Trebuie sa laudam competenta d-nei Ministru , care a reusit sa organizeze aceasta licitatie de proiecte impecabil
  Acum nu are de ce sa ne fie frica ,cei care s-au inscris fictiv , nu vor depune proiecte , deci sa ne bucuram sa fie cat mai multi in fata noastra in cadrul listei din ordinea punctajului
  Poate multi cand au vazut cat de multe proiecte s-au depus si avand punctaj slab au renuntat
  Poate daca se respecta regula initiala ,ca toate documentele sa fie valabile la data inscrierii on line , atunci sigur toti care se inscriau , depuneau si dosarele
  Asa s-a stabilit ca documentele sa fie valabile la data depunerii dosarului si foarte multi s-au inscris pe motiv sa vada cum se sta cu lista si apoi sa isi faca dosarul si cand au vazut numarul de inscrisi renunta
  Nu vad nici o baza legala ca cei care s-au inscris si numai depun dosare sa fie caz penal
  Da, daca au folosit CUI a altor firme ,aceasta este grav

 2. Liviu spune:

  Doamna Grapini are o gandire extrem de limitata. O firma mare putea lejer sa achizitioneze o firma cu bilant depus pe 2012 si care indeplineste conditiile de punctaj maxim, iar ca asociat sa foloseasca o persoana interpusa astfel incat sa nu devina firma legata. Este la mintea cocosului.

  Atat timp cat doamna Grapini si alti ministrii, precum dl Chitoiu, nu vor avea o relatie de conlucrare proactiva cu mediul de afaceri si consultantii pe tema programelor de finantare, programele de genul Schemei de minimis vor crea probleme majore autoritatilor de management si vor fi tratate cu SUSPICIUNE MAXIMA.

  Cat despre finantare.ro, hotarati-va: OFERITI CONSULTANTA CONTRA COST sau FACETI INFORMAREA GRATUITA A PUBLICULUI INTERESAT?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Ne bucura interesul dvs. fata de site-ul Finantare.ro si suntem intotdeauna bucurosi sa raspundem unor intrebari rezonabile si legitime.

   Asadar, pentru a lamuri intrebarea care va framanta, precizam ca Finantare.ro nu este si nu are in spate vreo firma de consultanta. Nu avem nici un interes patrimonial fata de schema ajutoarelor de minimis. Preocuparea noastra de baza este corecta informare a cititorilor nostri.

   Pe cei care doresc ajutor de specialitate in accesarea de fonduri, elaborarea de planuri de afaceri, etc. ii calauzim catre firme de consultanta care au experienta in aceste domenii, prin intermediul serviciului nostru de specialitate (taxabil): cerere.finantare.ro.

   In concluzie, da: informarea este gratuita, consultanta este contra cost (dar n-o facem noi).

   Numai bine!
   Echipa Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.