Pintea (APIA): De la aderarea Romaniei la UE, prin APIA s-au derulat fonduri de peste 20 miliarde de euro

imageResize-4.jpg

De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si pana in prezent Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 20 de miliarde de euro, a declarat, miercuri, Adrian Pintea, directorul general al Agentiei.

“De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007 si pana in prezent institutia pe care o conduc a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 20 de miliarde de euro. Partenerii nostri va spuneau doar de 17 miliarde de euro care sunt strict prin sistemul IACS, dar prin APIA mai sunt derulate si alte forme de sprijin in afara acestui sistem. Deci, in total, APIA a adus peste 20 de miliarde de euro, avand o rata medie anuala de absorbtie a fondurilor de peste 96%”, a spus Adrian Pintea.

Potrivit acestuia, referitor la platile anului 2016, din luna octombrie si pana la data curenta s-a autorizat la plata o suma de peste 2,5 miliarde de euro.

De asemenea, Florin Ilia, presedinte si CEO al SIVECO, a precizat ca softul creat pentru APIA nu este scump comparativ cu cel care ruleaza in alte state, precum cel din Ungaria, si raportat la sumele derulate prin intermediul acestuia.

“Am auzit comentarii in decursul anilor despre soft-ul acesta IACS. Un comentariu care nu imi place este “costa prea mult”, “este prea scump soft-ul acesta”. Ei bine, soft-ul acesta reprezinta, costul lui, mai putin de 0,3% din valoarea banilor pe care ii gestioneaza, pe care ii aduce. Acesta in conditiile in care Politica Agrara Comuna si reglementarile nationale se schimba in fiecare an”, a afirmat Florin Ilia.

Sistemul informatic dezvoltat de SIVECO pentru APIA, denumit IACS (Integrated Administration and Control System), este un sistem care asigura administrarea si controlul riguros al cererilor de plata ale fermierilor. Dezvoltarea si implementarea IACS a reprezentat o conditie esentiala pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca pentru a putea avea acces la fondurile europene destinate modernizarii sectorului agricol.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.