Planul Juncker isi depaseste obiectivul initial de investitii, de 315 miliarde euro

investeu_imagine_generala_0.jpg

Din iulie 2015 si pana acum, Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) a mobilizat 335 miliarde euro in investitii suplimentare in intreaga UE. Planul Juncker a avut un impact evident asupra economiei UE si a revolutionat modul in care este finantata inovarea in Europa.

Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) si-au indeplinit angajamentul de a mobiliza 315 miliarde euro in investitii suplimentare in cadrul Planului de investitii pentru Europa, asa-numitul „Plan Juncker”. Au fost aprobate 898 de operatiuni sustinute printr-o garantie bugetara din partea Uniunii Europene si din resursele proprii ale Grupului BEI, operatiuni care se preconizeaza ca vor genera investitii in valoare de 335 miliarde euro in cele 28 de state membre ale UE. Acest cuantum depaseste obiectivul initial de 315 miliarde euro prevazut in 2015, cand a fost lansat FEIS, ceea ce ajuta la compensarea deficitului de investitii rezultat in urma crizei economice si financiare. Se preconizeaza ca un numar de circa 700.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finantare. Dat fiind succesul FEIS, Consiliul European si Parlamentul European au convenit anul trecut sa ii prelungeasca durata si sa ii extinda capacitatea la 500 miliarde EUR pana la sfarsitul anului 2020.

Presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Planul Juncker s-a dovedit a fi un succes. Am depasit obiectivul initial de 315 miliarde euro, iar Fondul european pentru investitii strategice se preconizeaza ca va genera 1,4 milioane de locuri de munca si ca va duce la cresterea PIB-ului UE cu 1,3% pana in 2020. Am finantat proiecte care nu ar fi fost posibile fara sprijinul FEIS, si toate acestea fara a genera noi datorii: doua treimi din investitii provin din sectorul privat. De la finantarea formarii profesionale pentru refugiati in Finlanda, si pana la cea a energiei din surse regenerabile in Grecia si a agriculturii in Bulgaria, vom continua sa utilizam fondurile UE acolo unde pot ajuta cel mai mult: la catalizarea cresterii”.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top