PMIS: Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” vor beneficia de investitii majore

spital_hol.jpg

Guvernul a aprobat printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sanatatii de initiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) si demararii, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in vederea accesarii Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pentru realizarea fazei pilot din program.

Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti se va baza pe doua axe principale:

Intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii pentru pregatirea de proiecte de investitii, cu sprijinul departamentului specializat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, dar si prin contractarea unor facilitati de pregatire a proiectelor de investitii puse la dispozitie de institutii financiare internationale;

Derularea unor proiecte prioritare de investitii prin contracte pe termen lung care sa cuprinda atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatului lucrarilor de catre parteneri privati, reglementate conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice. Proiectele respective vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii prin intermediul unor plati periodice pe toata durata contractului, bazate pe criterii de performanta.

Subliniem faptul ca actul medical ramane exclusiv in sarcina statului, furnizarea serviciilor nepresupunand costuri suplimentare pentru pacienti.

Ca prima faza a PMIS, Ministerul Sanatatii propune implementarea unui proiect pilot care sa includa constructia de cladiri noi pentru doua spitale, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu”, ambele din Bucuresti.

Ambele spitale au fost selectate pe baza unei analize care a tinut cont de nevoile sistemului national de sanatate, existenta unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare si control la nivelul Ministerului Sanatatii asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supusi pacientii in lipsa unei interventii rapide si experienta anterioara in dezvoltarea unor investitii importante a echipelor de management.

Pentru spitalul „Maria Sklodowska Curie” a fost identificat terenul pe care urmeaza a fi realizata reorganizarea si extinderea spitalului, in prezent acesta aflandu-se in domeniul public al statului si in administrarea Primariei sectorului 4, fiind necesara trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii.

Reorganizarea intregului complex si extinderea spitalului „Maria Sklodowska Curie”, initiativa deja sustinuta si fundamentata de managementul spitalului, ar fi de natura sa amelioreze semnificativ situatia grava de la acest moment. Reorganizarea si extinderea ar transforma acest spital in primul spital regional de urgenta pentru copii din Romania, cu toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obtinut deja, din proprie initiativa, intocmirea unui studiu de pre-fezabilitate si a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. In acelasi timp, o tema de proiectare ce prezinta nevoile spitalului este deja realizata.

Cladirea care gazduieste Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti este clasificata, conform ultimei expertize tehnice, ca avand risc seismic II, fiind afectata atat de catre cutremurul din 1977 cat si de cele ulterioare. Cladirea nu a beneficiat de investitii pentru reabilitare de la data constructiei (1969-1975), fiind intr-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii dar si din cel al retelelor de instalatii si al finisajelor interioare. In ciuda acestor conditii improprii de functionare, IUBCV „Prof. Dr. C.C. Iliescu” se situeaza constant in primele locuri din Romania din punctul de vedere al indicilor de performanta medicala, iar in aceasta institutie este concentrata o parte insemnata a tratamentului pe inima din Romania. Totodata, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” este o unitate sanitara de tip structura de prima linie la mobilizare conform Planului comun Romania-NATO (esentiala in complexul de masuri care priveste siguranta nationala). In acest context, conducerea IUBCV „Prof. Dr.C.C. Iliescu” a demarat, inca din anul 2006, realizarea unor studii de fezabilitate. In urma acestor analize, a rezultat ca reabilitarea si consolidarea cladirii nu este o solutie acceptabila, avand in vedere atat nivelul costurilor, cat si faptul ca institutul ar fi nevoit sa isi intrerupa activitatea pe perioada lucrarilor.

Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata noua constructie apartine domeniului public al statului si se afla in administrarea Ministerului Sanatatii prin Institutul Clinic Fundeni.

Pentru identificarea mecanismelor optime de implementare a Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) se va constitui un grup de  lucru inter-institutional format din reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Acest grup de lucru va avea ca obiectiv evaluarea cadrului normativ existent si va propune eventuale solutii legislative pentru facilitarea implementarii PMIS.

De asemenea, vor fi identificate statele cu experienta in dezvoltarea infrastructurii sanitare si se vor stabili protocoale la nivel inalt pentru realizarea unor schimburi de experienta cu acestea in vederea intaririi capacitatii institutionale a autoritatilor romane in acest domeniu.

Totodata, Guvernul a aprobat demararea negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru accesarea Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pusa la dispozitie de catre aceasta institutie. In urma acestor negocieri, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii, vor incheia cu BERD doua acorduri, cate unul pentru fiecare proiect pilot identificat, in vederea contractarii consultantei de specialitate necesare pe parcursul procedurilor de pregatire, atribuire si implementare a celor doua proiecte.

Documente utile:
Memorandum

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.