Fonduri pentru investitii in infrastructura prescolara si programe adresate comunitatilor locale din Republica Moldova

Romania va acorda sprijin in valoare de cinci milioane de euro pentru finantarea unor proiecte de investitii in infrastructura prescolara si a unor programe adresate comunitatilor locale din Republica Moldova, in baza Acordului intre Guvernele celor doua state privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in valoare de 100 milioane de euro, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010.

Guvernul a adoptat doua memorandumuri.

Unul dintre documente are in vedere incheierea Programului de cooperare pe 2016 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, care va constitui baza legala pentru acordarea sumei de trei milioane de euro asistenta financiara nerambursabila pentru renovarea si dotare a 85 de gradinite din Republica Moldova. Lista gradinitelor propuse sa beneficieze de sprijin financiar a fost stabilita de autoritatile Republicii Moldova. Aceste fonduri se adauga celor 23 de milioane euro transferate pentru gradinite, in doua etape:

•    in anul 2014 –  20 de milioane euro prin Acordul intre Guvernele celor doua state privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in valoare de 100 milioane de euro. De aceste fonduri au beneficiat 774 gradinite, in care sunt inscrisi 72.000 de copii.
•    3 milioane euro prin asistenta oficiala pentru dezvoltare – lucrarile finantate sunt in curs de derulare si vizeaza 36 de gradinite.

Prin cel de-al doilea Memorandum, vor fi alocate doua milioane de euro pentru finantarea unor programe adresate comunitatilor locale, respectiv:

•    1 milion de euro prin Agentiile de Dezvoltare Regionala din Republica Moldova, pentru lucrari de infrastructura rurala in 20 de localitati propuse de autoritatile de la Chisinau.
•    1 milion de euro prin Fondul de Investitii Sociale din Republica Moldova, pentru 15 proiecte de investitii in domeniul lucrarilor publice de interes pentru comunitatile locale.
 
Acordul, semnat in anul 2010, a fost completat prin 5 protocoale aditionale ulterioare, prin care au fost extinse domeniile de cooperare dintre cele doua tari, prin acest instrument. Autoritatile nationale de coordonare ale Acordului sunt Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Republica Moldova.

Pana in prezent, in baza Acordului si a celor cinci Protocoale Aditionale au fost derulate o serie de proiecte cum ar fi interconectarea sistemelor nationale de transport gaze naturale si investitiile in infrastructura educationala prescolara.

Documente utile:
Memorandumul

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top