PNDR Masura 4 – Investitii in active fizice 2014-2020

exploatatii-agricole.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

exploatatii-agricoleDescriere generala si obiective principale

Sectorul agricol actual, ineficient dotat sau cu tehnologii depasite, duce la un grad foarte scazut de productivitate reflectandu-se si in calitatea produselor. Introducerea unor noi tehnologii, moderne si prietenoase cu mediul, pentru a creste performanta sunt o necesitate actuala. Asadar, prin aceasta masura, vor fi incurajate si prioritizate investitiile in tehnologii de ultima clasa, promovarea investitiilor in diversificarea activitatilor din cadrul fermei dar si crearea unor noi locuri de munca care sa absoarba excedentul fortei de munca din sectorul agricol. 

Obiective specifice: 

  • inzestrarea tehnica a fermelor, precum echipamente, masini si utilaje performante, sisteme eficiente de irigare la nivelul fermei (tehnologii de irigare la nivelul fermei care sa conduca la economisirea apei);
  • cresterea productivitatii exploatatiilor agricole;
  • stimularea cultivarii si depozitarii de legume-fructe (soiuri autohtone, adaptate conditiilor pedoclimatice, constructii, spatii protejate de cultivare a legumelor), a culturilor de camp (soiuri autohtone), cresterii efectivelor de animale (suine, bovine si pasari) si valorificarea raselor autohtone;
  • diversificarea activitatilor din cadrul exploatatiilor agricole si adaugarea de plus valoare produselor agricole;
  • stimularea asocierii si a investitiilor care deservesc formele asociative ale fermierilor;
  • dezvoltarea si adaptarea infrastructurii agricole si forestiere.

Aceasta masura este formata din trei sub-masuri:

  • Sub-masura 1 Investitii in exploatatii agricole;
  • Sub-masura 2 Investitii pentru procesarea/marketingul produselor agricole;
  • Sub-masura 3 Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice;

PNDR Sub-masura 4.1.  Investitii in exploatatii agricole

Obiectiv: vor fi sprijinite investitiile orientate spre cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in 8 special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe. 

Tipul sprijinului: rambursare cheltuieli eligibile, plati in avans, cu conditia constituirii unei garantii bancare sau a unei garantii echivalente corespunzatoare procentului de 100% din valoarea avansului, 

Beneficiari:  fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate, cooperative (cooperativele agricole si societatile cooperative agricole), grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor.

PNDR Sub-masura 4.2. Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole

Obiectiv: se acorda intreprinderilor care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul* produselor agricole cuprinse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, cu exceptia produselor pescaresti, pentru:

  • infiintarea si / sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare;
  • introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese;
  • aplicarea masurilor de protectia mediului inclusiv scaderea consumului de energie si a emisiilor GES;
  • promovarea investitiilor pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile;
  • cresterea numarului de locuri de munca.

Operatiuni/Actiuni eligibile:  investitii in active corporale din sectorul de procesare a produselor agro-alimentare si  investitii in active necorporale.

Beneficiari: intreprinderi, cooperative (societati cooperative agricole, societati cooperative de valorificare, cooperative agricole), grupuri de producatori constituite in baza legislatiei nationale in vigoare, care deservesc interesele membrilor.

Sume si rate de sprijin aplicabile: 

Rata maxima a sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producatori/cooperative si 40% pentru alte intreprinderi si nu va depasi:

  • 1.000.000 Euro/proiect pentru IMM;
  • 1.500.000 Euro/proiect pentru alte intreprinderi;
  • 2.500.000 Euro/proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, forme asociative cooperative si grupuri de producatori.

PNDR Sub-masura 4.3. Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice

Obiectiv: Sectoarele agricol si forestier raman vulnerabile conditiilor climatice (alternarea situatiilor de seceta cu inundatiile frecvente), cu efecte economice negative insemnate asupra viabilitatii economice a fermelor. In contextul incalzirii globale aceasta problema devine tot mai acuta.

Sprijinul prin aceasta sub-masura se acorda pentru:

Agricol: infiintare, extindere si modernizare a infrastructurii agricole de acces catre ferme;
Silvic: infiintare, extindere si modernizare a cailor de acces in cadrul fondului forestier;
Irigatii: Modernizarea infrastructurii de irigatii.

Operatiuni/Actiuni eligibile:

  • investitii in active corporale ( constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor de acces agricole catre ferme, constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor forestiere, modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, cladirilor aferente statiilor de pompare si/sau racordarea la utilitati, inclusiv constructia/modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat );
  • investitii in active necorporale (costurile generale ocazionate de cheltuielile cu constructia sau renovarea de bunuri imobile si achizitionarea sau cumpararea prin leasing de masini si echipamente noi, in limita valorii pe piata a activului precum onorariile pentru arhitecti, ingineri si consultanti, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate).

Sume si rate de sprijin aplicabile: 

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si nu va depasi:

  • 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune si drumurile agricole de acces;
  • 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare precum si drumurilor forestiere.

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

 [caseta-final-fise]

One Reply to “PNDR Masura 4 – Investitii in active fizice 2014-2020”

  1. Sanda Marius spune:

    Buna ziua,
    Doresc sa aflu daca ar fi eligibila finantarea infiintarii unei stupini prin acest program si care sunt pe scurt conditiile. Mentionez ca detin teren in zona rurala. Pe scurt doresc achizitionarea de stupi (aprox 10 stupi), achizitionarea tehnologoiilor de intretinere a familiilor de albine si a tehnolgiilor de recoltare si depozitare a mierii, etc.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top