PNDR Masura 19 – Dezvoltarea locala LEADER 2014-2020

gal-uri.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

gal-uriDescriere generala si obiective principale

Unul din instrumentele importante pentru reducerea dezechilibrelor economice si sociale si a disparitatilor dintre urban-rural este LEADER. Prin intermediul acestuia, se urmareste dezvoltarea zonelor rurale si a oraselor mici, cu o populatie de maximum 20.000 de locuitori, indreptandu-se in mod specific catre nevoile de dezvoltare locala in domeniul educational, al mediului de afaceri, agricultuii, sanatatii, serviciilor sociale, infrastructurii, cultuii si mediului, facilitand implementarea proiectelor cu o abordare inovativa multisectoriala si transversala, pentru a sprijini nevoile populatiei din teritoriul eligibil LEADER si a indeplini obiectivele Strategiei Europa 2020.

Abordarea LEADER este sustinuta prin Prioritatea de dezvoltare rurala 6B “Incurajarea dezvoltarii locale in zonele rurale”, care raspunde urmatoarelor nevoi identificate prin analiza SWOT:

 • Reducerea gradului de saracie si a riscului de excluziune sociala;
 • Dezvoltarea infrastructurii de baza si a serviciilor in zonele LEADER;
 • Crearea de locuri de munca in zonele LEADER;
 • Conservarea mostenirii rurale si a traditiilor locale;
 • Stimularea si consolidarea dezvoltarii locale;
 • Acces la retele TIC.

GAL-urile reprezinta solutia concreta, transformarea in realitate a potentialului pe care comunitatile locale il pot valorifica pentru a se putea inscrie in această noua abordare a dezvoltarii satului european, o abordare prin care se incurajeaza intoarcerea si/sau stabilirea tinerilor in teritoriul
LEADER si dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestuia.

LEADER, prin caracterul sau transversal contribuie la obiectivele de dezvoltare rurala identificate la nivelul PNDR 2014-2020. Inovarea este unul dintre elementele principale ale abordarii LEADER.

PNDR Sub-masura 19.1 – Sprijin pregatitor

Obiectiv: acest sprijin se acorda parteneriatelor public-privat pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locala. Vizeaza cresterea capacitatii de colaborare, necesara unor strategii integrate ceea ce va oferi posibilitatea de a lucra impreuna si de a interactiona in favoarea comunitatilor din teritoriile LEADER.

Tip de sprijinrambursarea cheltuielilor eligibile.

Beneficiari: sunt parteneriate privat-publice constituite in baza unui Acord de Parteneriat, indiferent daci reprezinti teritorii care sunt acoperite de GAL-uri ce au fost selectate in cadrul PNDR 2007-2013, sau parteneriate potentiale/existente formate din parteneri care au fost membri in GAL-uri autorizate si/sau parteneri care nu au mai fost membri în GAL-uri.

PNDR Sub-masura 19.2 – Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala

Obiectiv: se va urmari imbunatatirea dezvoltarii si potentialului local. De asemenea cresterea compettivitatii, calitatii vietii si eliminarea saraciei si excluderii sociale de pe teritoriile eligibile.

Tipul de sprijin: se acorda sub forma de grant, conform prevederilor art. 67 din Reg. (UE) Nr. 1303/2013.

Beneficiari: 

 • Entitati juridice private/publice;
 • in cazul in care în SDL s-a identificat oportunitatea dezvoltarii unor operatiuni de interes public pentru comunitate si teritoriul respectiv, pentru care niciun alt solicitant nu-si manifesta interesul, GAL poate fi beneficiar cu conditia aplicarii masurilor de evitare a conflictului de interese. Pentru aceste proiecte, in etapa de verificare a eligibilitatii, Agentia de Plati se va asigura de faptul ca GAL a aplicat corespunzator criteriile de eligibilitate si selectie stabilite in cadrul SDL.

Sume si rate de sprijin

Ponderea maxima a sprijinului din totalul cheltuielilor eligibile este de pana la 100% – pana la un maxim de 200.000 de euro/proiect.

PNDR Sub-masura 19.3 – Pregatirea si implementarea activitatilor de cooperare ale Grupului de Actiune Locala

Obiectiv: se vizeaza cooperarea transnationala pentru a imbunatati perspectivele si strategiile locale, de a obtine acces la informatii si idei noi, de a invata din experienta altor regiuni sau tari, de a stimula si sprijini inovarea, de a dobandi aptitudini si a obtine mijloace pentru imbunatatirea calitati serviciilor furnizate.

Tip de sprijin:  sprijin nerambursabil (grant).

Beneficiari: Grupurile de Actiune Locala autorizate de AM PNDR pentru perioada de programare 2014-2020.

Cheltuieli eligibile

 • Costurile privind asistenta tehnică pregatitoare: costurile aferente misiunilor tehnice, intalnirilor, atelierelor de lucru, studiilor, achizitia de date si informatii necesare etc.
 • Costurile proiectelor de cooperare din teritoriul national (cooperare inter-teritoriala), sau costurile proiectelor de cooperare intre teritoriile naționale și teritoriile altor state europene (cooperarea transnațională): costurile aferente actiunilor comune de instruire, intalniri, ateliere de lucru, networking legate de acțiunea comună, costurile administrative, costuri legate de promovare, achiziția/închirierea de echipamente/bunuri aferente proiectului de cooperare, etc.

Sume si rate de sprijin

Cuantumul maxim al sprijinului nerambursabil va fi de 200.000 de euro/GAL, pentru fiecare proiect de cooperare. Intensitatea sprijinului pentru proiectele generatoare de venit este de maximum 90% (in functie de domeniul de interventie), iar pentru proiectele negeneratoare de venit este de 100%.

PNDR Sub-masura 19.4 – Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare

Obiectiv: aceasta sub-masura urmareste managementul eficient si profesionist al activitatii GAL-urilor. De asemenea, GAL trebuie sa utilizeze diferite mijloace pentru a informa comunitatea locala cu privire la
posibilitatile de granturi existente pentru finantarea proiectelor (intalniri și evenimente publice, mass media locala, pliante si publicatii proprii, pagini de internet si prin membrii GAL).

Tipul de sprijin: tipurile de sprijin pentru costurile de functionare si de animare privind managementul implementarii strategiei sunt stabilite in Art 35 (1) d, e din Regulamentul 1303/2013.

Beneficiarii: Grupuri de Actiune Locala.

Sume si rate de sprijin

Cuantumul maxim al sprijinului din totalul cheltuielilor eligibile este de 100%. Grupurile de Actiune Locala selectate pot solicita Agentiei de Plati plata unui avans aferent costurilor de functionare si animare, dupa semnarea contractului de finantare. Cuantumul avansului nu poate depasi 50% din sprijinul public legat de costurile de functionare si de animare.

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

[caseta-final-fise]

2 thoughts on “PNDR Masura 19 – Dezvoltarea locala LEADER 2014-2020”

 1. Preda spune:

  Dati exemple concrete de afaceri ,oameni nu sunt suficient de bine pusi in tema cu ce afaceri pot incepe ,dati exemple la toate sectiunile si fiecare poate alege unde se poate integra

 2. Licarete Teodora spune:

  As dori prin acest program detali despre infintarea unei frizeri coafuri si manechiuri/pedichiuri fiind calificata in acest domeniu .Ce acte imi treb. si care sunt pasi de urmat .Mentionez ca am casa in com. Godinesti. Jud Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.