Se depun proiectele in cadrul Schemei de ajutor de stat GBER si de minimis aferenta masurii 4.2

proiecte-europene.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a anuntat perioada de depunere a cererilor de finantare in cadrul primei sesiuni continue anuale pentru Schema de ajutor de stat GBER si de minimis aferenta submasurii 4.2 din PNDR 2020. Proiectele vor putea fi depuse online in perioada 16 august – 30 decembrie 2016.

Status: Activ
Depunere pana la: 30 noiembrie 2017
Suma maxima: 37.500.000/4.170.000 euro

SCOPUL schemei de ajutor de stat GBER “Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole”, aferenta Submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” vizeaza imbunatatirea nivelului general de performanta al intreprinderilor, prin cresterea competitivitatii intreprinderilor care realizeza investitii in domeniile de interventii eligibile mentionate in prezentul Ghid.

Scopul acordarii sprijinului de minimis este de a creste competitivitatea intreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adaugata, fara a afecta insa concurenta pe piata interna si comertul intracomunitar intr-o masura contrara interesului comun.

 OBIECTIVELE: 
1. Introducerea de noi tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse neagricole sau de o calitate superioara;
2. Cresterea calitatii produselor obtinute, a sigurantei alimentare si obtinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesarii ulterioare in intreprinderi, cu asigurarea  standardelor veterinare si de siguranta alimentara;
3. Cresterea numarului de locuri de munca.

Buget

Fondurile disponibile pentru Schema de ajutor de stat GBER Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole aferenta submasurii 4.2 sunt de 37.500.000 euro, impartite astfel: 15.000.000 euro pentru (DI 3A) si 22.500.000 euro pentru (DI 6A).

Fondurile disponibile pentru Schema de minimis Sprijin pentru servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole aferenta submasurii 4.2 sunt de 4.170.000 euro, din care: 1.670.000 euro pentru DI 3A si 2.500.000 euro pentru DI 6A.

Beneficiari      
· Intreprinderile definite conform legislatiei nationale in vigoare;
· Cooperativele, grupurile de producatori constituite in baza legislatiei nationale in vigoare.

Beneficiarii Submasurii – persoane fizice autorizate, societaticomerciale, cooperative agricolepot obtine o rata a sprijinului public nerambursabil de maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Astfel, pentru un proiect se pot obtine pana la 2,5 miloane euro, in functie de tipul beneficiarului intreprinderii si investitia propusa.

Printre cheltuielile finantate prin Schema GBER se numara:

  • Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare;
  • Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime si/ sau comercializarii produselor agro-alimentare in cadrul lanturilor alimentare integrate;
  • Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru procesarea si comercializarea produselor agro-alimentare;

Dintre domeniile eligibile care pot face obiectul unei investitii finantate prin aceasta Schema de ajutor de stat putem mentiona fabricarea inghetatei, a produselor de panificatie sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, dar si a berii.

Schema de ajutor de minimis  „Sprijin pentru servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole” se adreseaza intreprinderilor, indiferent de forma de organizare, care au optat (la depunerea proiectului pe schema GBER) pentru finantarea costurilor generale ale proiectului prin schema de minimis si beneficiaza de sprijin financiar acordat prin schema GBER, aferenta submasurii 4.2, adica au incheiat un contract de finantare cu AFIR.

Costurile generale ale proiectului reprezinta acele costuri necesare pentru pregatirea si implementarea proiectului, constand in cheltuieli pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor potrivit art. 45 din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1305/2013, precum si cele privind obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, prevazute in legislatia nationala.

Cu alte cuvinte, aceasta Schema de minimis poate fi accesata doar de beneficiarii GBER, dupa semnarea contractului de finantare, in vederea acoperirii cheltuielilor generate de alcatuirea si implementarea proiectului

Sprijinul nerambursabil           

Valoarea maxima a ajutorului acordat in cadrul prezentei scheme aferenta sM 4.2 nu poate depasi  plafonul maxim/ proiect dupa cum urmeaza:
a.  1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
b.  1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
c.  2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat* (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

Depunere

Depunerea cererilor de finantare pentru Schema de ajutor de stat GBER si de minimis aferenta submasurii 4.2 se va face online pe www.afir.info. In prima zi a sesiunii, 16.08.2016, proiectele pentru schemele GBER se depun incepand cu ora 09:00.

Termenul limita de depunere a Cererilor de Finantare pentru sesiunea de cereri de proiecte aplicabila Schemei GBER si Schemei de minimis aferente sM 4.2  este 30 noiembrie 2017, ora 16:00.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati acest formular.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.