PNDR: Se amana lansarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru Masurile 121 si 123!

21 octombrie 2009

Datorita complexitatii si numarului mare de proiecte depuse in sesiunea din perioada 7 septembrie – 2 octombrie 2009 in cadrul Masurilor 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” si 123 – “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, precum si datorita modificarii in 2009 a punctajelor aferente criteriilor de selectie pentru Masura 121, AM PNDR a decis amanarea lansarii celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile amintite.

Lansarea acestei sesiuni era programata pentru perioada 19 octombrie – 27 noiembrie 2009.

Pentru anul 2009, in cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR din data de 27 martie 2009, s-a stabilit organizarea a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru Masurile 121 si 123.

In urma centralizarii proiectelor depuse la finalul primei sesiuni de depunere s-au inregistrat 949 proiecte depuse avand o valoare publica de 541 milioane Euro. Majoritatea proiectelor depuse pentru aceasta masura sunt proiecte complexe care, potrivit prevederilor procedurii de evaluare-selectare a APDRP, trebuie verificate din punct de vedere al eligibilitatii si punctate la nivelul celor opt Centre Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Totodata, avand in vedere modificarea pentru anul 2009 a punctajelor aferente criteriilor de selectie pentru masura 121, vor intra in proces de reevaluare si circa 900 proiecte eligibile, depuse in sesiunea de depunere a proiectelor noiembrie – decembrie 2008 si care, datorita epuizarii fondurilor alocate, au fost reportate pentru aceasta sesiune de selectie.

In plus, in prezent APDRP are in evaluare un numar de 1669 proiecte pentru masura 322 si 166 proiecte pentru masura 123.

Asadar, avand in vedere numarul considerabil de proiecte depuse, care atrag un volum de munca foarte mare corelat cu responsabilitatea evaluarii proiectelor, MAPDR a propus amanarea lansarii celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru Masurile 121 si 123.

In ceea ce priveste organizarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile 121 si 123, aceasta trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • evolutia evaluarii proiectelor depuse pentru masura 121 la nivelul structurilor APDRP;
  • data aprobarii prin Ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a procedurii APDRP revizuite pentru masura 123;
  • adoptarea unei decizii la nivelul conducerii MAPDR cu privire la posibilitatea maririi punctajului acordat criteriului de selectie nr. 9 al masurii 123 privind colectarea si/sau procesarea produselor ecologice avand in vedere necesitatea sprijinirii producatorilor si procesatorilor de produse ecologice, in scopul dezvoltarii si extinderii acestui sector extrem de important pentru agricultura din Romania. Modificarea punctajelor aferente criteriilor de selectie pentru masura 123 trebuie supusa consultarii membrilor Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Totodata, modificarea trebuie operata in procedurile APDRP si Ghidul solicitantului, anterior lansarii sesiunii de depunere a proiectelor.

In consecinta, organizarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru Masurile 121 si 123 pentru anul 2009, poate fi demarata dupa finalizarea etapelor prezentate mai sus, la o data ce va fi anuntata ulterior.

Sursa: MAPDR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.