PNDR: Se depun cererile de proiecte pentru submasura 6.1 “Instalare tineri fermieri” in zona ITI

tineri_fermieri.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste de pe 13 februarie proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2017 pentru submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri cu aria de aplicabilitate pe teritoriul ITI – Delta Dunarii.

Status: ACTIV
Depunere pana la: 12.11.2017
Buget: 10.000.000 euro

Scopul este de sprijinire a stabilirii pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole.

Obiectivele submasurii 6.1:

• Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;
• Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;
• Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.
• Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin aceasta submasura sunt:

• Tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole;
• Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro:

• va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare
  • 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare;

Intensitatea sprijinului pentru aceasta submasura este de 100%.

Sprijinul financiar pe care il poate primi un beneficiar in cadrul acestei submasuri este 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO sau 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

Costuri eligibile sunt toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a planului aprobat pot fi eligibile indiferent de natura lor.

Planul de Afaceri trebuie sa contina prezentarea situatiei initiale a exploatatiei, prezentarea etapelor si a obiectivelor propuse, prezentarea detaliata a actiunilor. Totodata, tanarul fermier trebuie sa-si stabileasca domiciliul si sediul social in UAT-ul in care este inregistrata exploatatia.

Exploatatia care va fi preluata trebuie sa fie amplasata predominant (peste 50%) in teritoriul ITI (calculul facandu-se raportand suprafata/ efectivul de animale din teritoriul ITI la suprafata totala/ efectivul total de animale din exploatatie, in functie de tipul exploatatiei).

Termenul limita de depunere a cererilor de finantare este 12 noiembrie 2017, ora 16:00.

Depunerea cererilor de se va face online pe www.afir.info incepand cu 13 februarie ora 9:00.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.