POCU: 198,2 milioane de euro pentru scolile defavorizate

tineri_copii.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis apelurile de proiecte „Scoala pentru toti”, cu o alocare de 173,2 milioane euro si Profesori motivati in scoli defavorizate, cu o alocare de 25 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).

Cele doua apeluri sprijina Strategia nationala privind reducerea parasirii timpurii a scolii si au ca scop reducerea si prevenirea abandonului scolar si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar de calitate.

„Scoala pentru toti” este un apel de proiecte care se adreseaza in primul rand copiilor, elevilor, tinerilor si adultilor din programe A doua sansa. Programul cuprinde masuri integrate socio-educationale si vizeaza in acelasi timp familia, scoala si comunitatea. Apelul este deschis tuturor scolilor, dar cele defavorizate au prioritate in evaluare.

„Profesori motivati in scoli defavorizate” este dedicat scolilor cu cel mai ridicat grad de defavorizare, care au multi copii aflati in risc de abandon scolar si nu reusesc sa atraga sau sa mentina in scoala profesorii calificati. Modelul international de bune practici care a inspirat acest program este Teach for America, aplicat in tara noastra de catre organizatia partenera Teach for Romania.

„In Romania exista scoli de top, elevi performanti, initiative absolut laudabile de innoire a scolii. Si totusi de ce suntem in fruntea tarilor europene la abandon scolar? Cum sa folosim cel mai bine fondurile europene ca sa amelioram aceste situatii? Ghidurile lansate azi sunt raspunsul nostru la aceasta intrebare. La baza selectiei scolilor in situatie de risc, care vor beneficia de banii europeni, se afla un instrument de ierarhizare a scolilor, dezvoltat impreuna cu colegii din Ministerul Educatiei si din Cancelaria Prim-Ministrului, carora le multumesc”, a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

Pentru a directiona interventiile si fondurile in scolile care au cele mai mari probleme cu abandonul scolar, proiectele depuse in cadrul apelului „Scoala pentru toti” vor primi punctaj suplimentar daca vizeaza activitati in unitatile scolare defavorizate, conform ierarhizarii de la 1 la 5, in care categoria 1 inseamna „cel mai defavorizat” si categoria 5, „cel mai putin defavorizat”. Instrumentul de ierarhizare a scolilor si gradinitelor a fost dezvoltat de specialisti in educatie si statisticieni pe baza corelarii bazei de date din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR) al Ministerului Educatiei, bazei de date a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar si celor doua studii intocmite de Banca Mondiala „Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate si al Dezvoltarii Umane Locale din Romania” si „Atlasul Zonelor Urbane marginalizate din Romania”. Instrumentul combina indicatori relevanti: riscul de abandon scolar, nivelul de pregatire al cadrelor didactice, gradul de pregatire al elevilor si nivelul de dezvoltare socioeconomica a localitatii.

Ghidurile solicitantului au fost lansate in consultare publica in luna iulie si analizate in cadrul mai multor dezbateri publice. Instrumentul de ierarhizare a scolilor in functie de nivelul de defavorizare a fost o propunere venita in cursul consultarilor, de la Asociatia Human Catalyst si pusa in practica de specialisti ai Ministerului Educatiei si ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Pentru prima data in cadrul POCU, apelul „Scoala pentru toti” permite implementarea unui proiect integrat, care incurajeaza combinarea mai multor obiective specifice (6.2, 6.3, 6.4, 6,6.). Astfel, actiunile destinate prescolarilor si scolarilor sunt obligatorii in fiecare proiect, si pot fi completate de cele care vizeaza copiii de 2 ani din invatamantul anteprescolar din cresele si gradinitele din reteaua publica, si de cele destinate tinerilor si adultilor care nu au finalizat invatamantul obligatoriu, dar vor sa se reintoarca la scoala.

Deoarece in urma procesului de consultare a reiesit necesitatea lansarii, in paralel, a unei linii de finantare dedicate special programelor de tip A doua sansa, suma alocata acestei interventii a fost redusa in cadrul apelului „Scoala pentru toti” si va fi inclusa intr-un apel separat dedicat obiectivului specific 6.4, care urmeaza sa fie lansat in curand. Prin urmare, solicitantii pot opta fie sa integreze acest tip de activitati in proiectele depuse in cadrul prezentului apel, fie sa le propuna separat, in cadrul apelului dedicat.

Depunerea proiectelor, prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2014, se poate face incepand cu 13 septembrie 2016, ora 15:00 si se incheie in data de 15 noiembrie 2016, ora 16:00.

Informatii despre apelurile de proiecte „Profesori motivati in scoli defavorizate” si „Scoala pentru toti”
•    sprijina masurile 6.1- 6.7. din Pachetul integrat pentru combaterea saraciei, asumat de Guvernul Romaniei in februarie 2016;
•    fac parte din cadrul Axei Prioritare (AP) 6 „Educatie si competente”, Prioritatea de Investitii (PI) 10i. „Reducerea si prevenirea abandonului scolar timpuriu si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de invatare formale, nonformale si informale pentru reintegrarea in educatie si formare”.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati acest formular.

Descarca Ghidul Conditii Generale POCU 2014-2020

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top