POIM: Se depun proiecte pentru siguranta rutiera si fluidizarea traficului la frontiera

masini.jpg

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat deschiderea liniilor de finantare pentru investitii in cresterea gradului de siguranta a traficului, in fluidizarea traficului la punctele de frontiera, respectiv in reducerea impactului asupra mediului. Bugetul este de 106,5 milioane de euro, din care siguranta rutiera are cea mai mare alocare – 85,2 milioane de euro.

Apelurile de proiecte sunt lansate in cadrul POIM, Axa prioritara 2. “Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”, Prioritatea de investitii 7c. “Dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus si care au emisii reduse de carbon, inclusiv a cailor navigabile interioare si a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legaturilor multimodale si infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabila la nivel regional si local”, Obiectiv Specific 2.5. “Cresterea gradului de siguranta si securitate pe toate modurile de transport si reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, respectiv Obiectiv Specific 2.6. “Reducerea timpului de stationare la punctele de comunicare transnationala”.

Principalul rezultat urmarit prin aceste investitii din fonduri europene este reducerea numarului deceselor in accidentele rutiere. In 2015, rata de deces a fost de 95 de persoane la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media UE (51.5 decese la un milion de locuitori), potrivit unor statistici ale Comisiei Europene. Romania se afla pe primul loc in UE – la egalitate cu Bulgaria – la capitolul deceselor in trafic.

In ce priveste fluidizarea traficului la punctele de frontiera, prin aceasta linie de finantare se va reduce timpul de stationare, in special al transportatorilor de marfa. Ghidurile pe care Ministerul Fondurilor Europene le lanseaza pentru proiectele de investitii in siguranta rutiera se adreseaza administratorilor infrastructurii de transport pentru toate modurile, inclusiv prin parteneriate cu alte institutii publice, autoritatile publice locale, Directia Rutiera din Inspectoratul General al Politiei Romane si Directia de Politie Transporturi.

Ghidul ce vizeaza fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei se adreseaza Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Transporturilor, Operatorului de infrastructura la punctul de trecere a frontierei desemnat in conformitate cu legislatia in vigoare, Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv Directiei de Politie Transporturi sau Politiei de Frontiera Romane, dupa caz.

Cifrele publicate nu includ rezerva de performanta, alocata doar daca beneficiarii ating indicatorii de performanta agreati cu UE.

Cele 106,5 de milioane de euro fac parte din POIM 2014-2020, al doilea program ca marime din UE. Banii vor fi distribuiti dupa cum urmeaza:

  • 21,3 milioane de euro sunt destinati proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de acces in punctele de trecere a frontierei/de iesire din tara si in vama.
  • 76,13 milioane euro sunt destinati proiectelor noi de siguranta a traficului si securitatii transporturilor pentru toate modurile de transport;
  • 8,47 milioane de euro sunt destinati proiectelor fazate, demarate in cadrul perioadei programatice 2007-2013, nefinalizate si continuate in actualul exercitiu financiar.

Comisia Europeana estimeaza ca 135 000 de persoane au suferit accidente grave pe drumurile din UE. Costul social aferent – reabilitare, asistenta medicala, daune materiale etc. – este estimat la cel putin 100 de miliarde EUR.

Comisia Europeana are ca obiectiv reducerea la jumatate a numarului total de decese in accidente rutiere in Uniunea Europeana pana in anul 2020, incepand din 2010.

Masuri de siguranta in transport si trecererea frontierei

grafic

Anexa: Masuri de siguranta in transport si trecererea frontierei

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.