Politica de coeziune după 2020: pregătirea viitorului investițiilor UE în domeniul sănătății

cc.jpg

Marți, 19 februarie 2019, comisarii Crețu și Andriukaitis au reunit profesioniști din domeniul sănătății pentru a demara reflecția cu privire la viitoarele investiții ale UE în domeniul sănătății în cadrul programelor politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

În contextul mesei rotunde organizate în cadrul Comisiei cu asociații din domeniul sănătății, cum ar fi Asociația Europeană de Management al Sănătății și EuroHealthNet, comisarii au lansat un proiect-pilot pentru îmbunătățirea serviciilor de urgență transfrontaliere din Pirinei, între regiunile de frontieră ale Franței, Spaniei și Principatului Andorra. Ei au anunțat, de asemenea, că sănătatea va fi noua categorie din anul acesta pentru premiile RegioStars.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a făcut următoarea declarație: „Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, aproape 70% dintre europeni doresc ca UE să facă eforturi mai mari în domeniul sănătății. Acționând prin intermediul fondurilor politicii de coeziune, ni se oferă posibilitatea de a aduce o schimbare pe teren, acolo unde este necesar, și de a arăta că solicitările exprimate de concetățenii noștri europeni nu sunt ignorate. Sunt, de asemenea, încântat de faptul că sănătatea devine o nouă categorie pentru premiile RegioStars. Acest lucru reprezintă încă o demonstrație a faptului că trebuie și putem să punem în aplicare principiul sănătății în toate politicile, astfel cum este prevăzut în tratat.”

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat la rândul său: „Investițiile politicii de coeziune în domeniul sănătății, în valoare de peste 4 miliarde de euro din fondurile UE în cadrul bugetului actual, sunt expresii concrete ale unei Europe care protejează. Sunt mii de proiecte cu finanțare europeană în domeniul sănătății pe teritoriul întregii Europe, dovadă vie a beneficiilor aduse de astfel de investiții. Un exemplu ar fi ambulatoriul spitalului municipal din Cluj-Napoca, România, ce furnizează servicii de sănătate îmbunătățite pentru aproximativ 60 de mii de locuitori. Multiplicați acest exemplu de mii de ori și veți obține o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă investițiile noastre în sectorul de sănătate. Un alt excelent proiect transfrontalier România-Ungaria oferă soluții pentru gestionarea uneia dintre cele mai serioase afecțiuni pentru femei: cancerul mamar. Așa cum este cazul pentru oricare tip de cancer, diagnosticarea timpurie este esențială, iar acest lucru este exact ceea ce oferă acest proiect femeilor ce locuiesc în trei județe de o parte și de alta a graniței. Mulțumită lui, aproape două treimi dintre femeile cu vârsta între 45 și 65 de ani din această regiune au fost examinate, iar acest lucru va contribui major la reducerea incidenței pe termen lung a acestui tip de cancer în zonă. În termeni simpli, aș putea spune că investițiile în domeniul sănătății prin politica de coeziune contribuie la ceea ce este cel mai important, și anume: salvarea de vieți. În prezent, sectorul de îngrijire a sănătății înregistrează o permanentă evoluție, iar investițiile UE în domeniu trebuie să evolueze odată cu acesta. Iată motivul pentru care am organizat dezbaterea de azi cu profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât recomandările lor să poată servi drept punct de reper pentru planificarea investițiilor UE în domeniul sănătății pe parcursul deceniului următor.”

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top