POP: 40 de milioane de euro pentru firme mici si mijlocii in acvacultura

Pescuit-Acvacultura-280x250.jpg

Potrivit unei propuneri de Ghid al solicitantului, scoase recent in consultare publica de Ministerul Agriculturii, schema de finantare, derulata tot in Programul Operational Pescuit (POP), isi propune stimularea acvaculturii durabile din punctul de vedere al mediului eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor, inovatoare, competitive si bazate pe cunoastere.  

O alta linie de finantare, preconizata sa se deschida in perioada aprilie-mai 2016, pune la bataie un buget mult mai mare: 40 de milioane de euro din fonduri europene si alocari nationale.

Cati bani se vor da

In aceasta faza a proiectului de ghid nu se specifica suma maxima care se va acorda fiecarui beneficiar, dar se mentioneaza ca proiectele de investitii vor putea depasi 50.000 de euro.

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea beneficia de ajutor nerambursabil de 50% din valoarea proiectului de invetitii, ceea ce inseamna ca trebuie sa puna si ele jumatate din banii pentru investitii.

Firmele mari vor beneficia de fonduri UE de numai 30% din investitie, ceea ce inseamna ca vor trebuie sa contribuie cu 70% din valoare.

Pentru a accesa fondurile, firmele vor trebui sa aiba angajat cel putin un specialist în acvacultură cu o vechime de cel puțin 5 ani sau are o persoană cu studii medii cu experienta in domeniul acvaculturii de cel putin 5 ani.

Firmele vor depune un plan de afaceri, iar daca invesitia depaseste 50.000 de euro, va fi nevoie si de un studiu de fezabilitate.

Inscrierile in Programul Operational Pescuit se vor face online, in noul sistem elecronic pentru solicitarea de fonduri europene, MySMIS 2014.

Ce investitii vor putea face antreprenorii

Potrivit proiectului de ghid al solicitantului, antreprenorii vor putea face:

    a) investitii productive in acvacultura;
    b) investitii in diversificarea productiei de acvacultura si a speciilor de cultura;
    c) investitii in modernizarea unitatilor de acvacultura, inclusiv imbunatatirea conditiilor de lucru si de siguranta a lucratorilor din domeniul acvaculturii;
    d) investitii in imbunatatirea si modernizarea referitoare la sanatatea si bunastarea animalelor, inclusiv achizitionarea de echipamente in scopul de a proteja fermele impotriva animalelor salbatice de prada;
    f) investitiile care vizeaza sporirea calitatii sau a valorii produselor de acvacultura;
    g) investitii in refacerea iazurilor sau a lagunelor existente utilizate pentru acvacultura prin îndepartarea malului sau investitiile menite sa previna depunerea malului;
    h) investitii in diversificarea veniturilor obtinute de intreprinderile din domeniul acvaculturii prin dezvoltarea unor activitati complementare. Aici se acorda sprijin pentru activitatile complementare legate de activitatea de acvacultura, cum ar fi restaurantele pescaresti sau turismul orientat spre pescuit.

Documente utile:

Ghidul solicitantului pentru schema de finanare de 40 milioane euro

POPAM 2014 -2020 – S-au publicat versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului aferente Masurilor I.6, I.23, II.2 si IV.4

                                                                                                                       Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top