POR: Bucurestiul are 450 milioane euro de la UE pentru investitii pana in 2020

bani-716x300.jpg

Desi au trecut trei ani de cand Romania a intrat in cel de-al doilea exercitiu prin care poate obtine finantari „gratuite“ de la Uniunea Europeana, in regiunea Bucuresti-Ilfov nu s-a semnat niciun contract de finantare pentru proiectele de infrastructura.

„Majoritatea proiectelor au picat la prima faza. Nu au reusit sa intocmeasca o documentatie atat de stufoasa, cu foarte multe anexe. Speram ca potentialii beneficiari au invatat ceva alaturi de consultanti. Este posibil ca unele proiecte sa fi fost respinse pentru ca potentialii beneficiari  nu au avut niste consultanti foarte buni de aceea nu au reusit sa intocmeasca documentatia“, a spus Simona Curpan, expert in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, organismul care intermediaza legatura dintre cei care depun proiecte pentru obtinerea de fonduri europene si autoritatile responsabile de verificarea si acordarea platilor pentru aceste proiecte.

Regiunea Bucuresti-Ilfov are la dispozitie, in perioada 2014- 2020, fonduri nerambursabile in valoare de aproape 450 mil. euro, bani care ar trebui folositi pentru investitii in modernizarea productiei realizate de firmele mici si mijlocii, proiecte de eficienta energetica a cladirilor publice sau chiar a iluminatului public, restaurarea cladirilor de patrimoniu, modernizarea scolilor sau investitii in infrastructura de sanatate. Aceste finantari sunt puse la dispozitie prin intermediul Programului Operational Regional.

Cu toate acestea, pentru majoritatea liniilor de finantare ghidurile solicitantilor – documentele care arata pasii pe care trebuie sa ii parcurga un potential beneficiar de fonduri europene –  au fost lansate abia anul trecut, iar pentru unele axe de finantare inca nu exista aceste „norme“ pentru depunerea de proiecte.

Spre exemplu, pentru trei domenii de finantare pentru care s-au putut depune proiecte in regiunea Bucuresti-Ilfov (pentru proiecte de eficienta energetica pentru cladiri ale statului, pentru restaurarea de monu¬mente istorice si pentru modernizarea spa-tiilor publice) au fost depuse in total 84 de proiecte de finantare, din care au fost respinse aproape jumatate (39 de proiecte), iar 42 au fost considerate finantabile (adica au fost scrise bine si sunt propuse spre finantare).

Aceste 42 de proiecte declarate „admise“ pentru finantare au solicitat bani europeni in cuantum de circa 19 milioane de euro. Cu toate acestea, pana in prezent nu s-a semnat niciun contract de finantare cu cei care au depus proiecte si care au fost admise.

Sursa: Ziarul Financiar
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.