POR: Prioritatea de investitie 1.1, Operatiunea A – Sprijinirea entitatilor de transfer tehnologic

tehnologie-tech.jpg

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea obtine fonduri europene intre 25.000 de euro si 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro – 3 milioane de euro, din doua linii de finantare destinate afacerilor cu tehnologii noi, cercetare si inovare. Banii vor fi disponibili in Programul Operational Regional, coform proiectelor de ghiduri ale solicitantului scoase in dezbatere publica, deocamdata. In cadrul apelului de proiecte pregatit pentru linia de finantare POR 1.1 A – infrastructura de inovare si transfer tehnologic vor fi pusi la bataie 66 de milioane de euro, in total.

Status: Activ
Depunere: –
Buget: 66 de milioane de euro

Obiectiv specific

Cresterea inovarii in firme prin sustinerea entitatilor de inovare si transfer tehnologic in domenii de specializare inteligenta.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii vor putea fi, printre altii, firme mici si mijlocii, dar si companiile mari, singure, in parteneriat cu alte firme sau cu institute de cercetare, laboratoare, universitati etc. Nu toate firmele de acest fel vor putea participa, pentru ca acest apel reprezina o etapa superioara a altor proceduri. Asadar, vor fi eligibili solicitantii care au parcurs urmatoarele etape:

 • apel de scrisori de intentie din partea ITT (entitate de transfer tehnologic), pe o metodologie standard.
 • prioritizarea proiectelor conform inormatiilor din scrisorile de intentie. Scrisorile de intentie au fost analizate si prioritizate de catre stuctura parteneriala care a elaborat concept-note-ul.

Cu ajutorul regional se vor finanta investitii in active corporale si necorporale, respectiv pentru crearea si dezvoltarea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic (ITT), pentru constructia, extinderea si dotarea acestora:

 • Lucrari de construire / extindere a infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic, inclusiv a unitatilor generale aferente (alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, PSI).
 • Achizitionarea de echipamente informatice, echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, instrumente (pentru executarea si / sau exploatarea seriei zero a produsului ori a instalaiei-pilot / testarea prototipurilor pentru produse / procese ), de natura mijloacelor fixe.
 • Achizitionarea de instalatii / echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surse regenerabile / alternative de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare, in limita a 15% din valoarea eligibila a proiectului.
  Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solara, eoliana, hidroenergia, biomasa, energia geotermala.
 • Investitii si active necorporale – berevete, licente, mari comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare.

Cu ajutorul de minimis se vor putea finanta cheltuieli pentru sprijinirea personalului entitatilor de transfer tehnologic, inclusiv achizitionarea de servicii specifice de transfer tehnologic in domeniile de specializare inteligenta nationale sau regionale (altele decat cele realizate cu personalul propriu):

 • activitati de transfer tehnologoc specific: dezvoltare de baze de date cu informatii privind ofertele de cercetare – dezvoltare, portofoliul de brevete si licente ale centrelor CI, facilitatile existente in laboratoare de cercetare – demonstratii – incercari care pot fi comercializate;
 • elaborarea de analize studii, cercetari de piata, prognoze pe teme legate de CDI sau transfer tehnologic la solicitarea mediului privat;
 • orgaizarea si participarea la targuri, conferinte, vizite de studiu, intalniri intre actorii din domeniu.
 • acorarea de sprijin IMM inovatpare pentru recrutarea de personal calificat, plasarea studentilor si a celor din invatamantul vocational in mediul de afaceri.
 • elaboarea, realizarea, experimentarea modelului sa a solutiei noi pentru produs / metoda,/ sistem / tehnologie / serviciu etc.
 • Activitati de internationalizare – participare la targuri in afata tarii, misiuni comerciale, expozitii, in calitate de expozant. Taxele de participare la aceste evenimente pot fi cosiderate cheltuieli eligibile.
 • Drepturi salariale pentru personalul implicat in activitatea de transfer tehnologic, in limita a 20% din valoarea cheltuileilor eligibile aferente ajtorului de minimis.

Domenii in care vor putea fi facute investitiile vor cuprinde:

 • Bioeconomie
 • Tehnologii informationale si de comunicatii, spatiu si securitate.
 • Energie, mediu, schimbari climatice.
 • Eco-nanotehnologii si materiale avansate
 • Sanatate.

Eventualele observații asupra ghidului propus se vor transmite la adresa de email [email protected], pana la data de 30.05.2017, ora 16.00. La acestea se va raspunde centralizat o data cu publicarea documentului aprobat sau odată cu o noua consultare publică a documentului mentionat, dacă va fi cazul.

Buget

In cadrul apelului de proiecte pregatit pentru linia de finantare POR 1.1 A – infrastructura de inovare si transfer tehnologic vor fi pusi la bataie 66 de milioane de euro, in total.

In cadrul apelului, se vor acorda ajutoare regionale si ajutoare de minimis care vor putea fi de minimum 100.000 de euro si maximum 3 milioane de euro. Intr-un proiect vor putea fi accesate ajutoare regionale sau ajutoare regionale plus ajutoare de minimis cu valoare cumulata de 100.000 euro – 3 milioane euro. De asemenea, se vor putea accesa si numai ajutoare de minimis, cu valoare de intre 100.000 euro si 200.000 euro.

Documentatie

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.