Fermierii au solicitat subventii pentru suprafete mai mari cu 214.525 hectare fata de 2016

fermier-credit.jpg

Fermierii romani au solicitat subventii europene pentru o suprafata de 9,541 milioane hectare in acest an, in crestere cu 214.525 hectare fata de anul trecut, in timp ce numarul cererilor de plata s-a diminuat cu aproape 17.000, ceea ce demonstreaza ca au fost comasate suprafetele, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

„S-a incheiat campania de depunere a cererilor de plata luni, la orele 24:00. Daca in 2016 au fost depuse 901.335 de cereri pentru o suprafata de 9.326.864 hectare, in 2017, la data de 15 mai, orele 24:00, fermierii au depus 884.397 de cereri pentru o suprafata de 9.541.389 hectare. Fata de anul trecut avem mai putine cu 16.938 de cereri, ceea ce demonstreaza ca s-au comasat suprafetele, dar avem un plus de suprafata de 214.525 hectare”, a precizat Daea.

Seful MADR s-a declarat multumit de modul in care s-au mobilizat fermierii pentru a depune cererile la termenul stabilit, ceea ce garanteaza ca fermierii isi vor putea lua la timp subventiile in acest an.

„Sunt foarte multumit de modul in care s-a lucrat. Este o realizare foarte importanta pentru agricultura pentru ca se pot respecta termenele pe partea de control, dar avem si garantia ca fermierii vor lua la timp subventiile pentru anul 2017/2018”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, fermierii care au depus cererea de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA pana la data de 15 mai vor mai putea face anumite corectii in sistem pana la finele lunii, respectiv 31 mai 2017.

Ministrul Agriculturii preciza, in 4 mai, ca fermierii romani nu vor primi subventiile europene, daca nu depun cererile de plata pana la data de 15 mai, cand „se inchid obloanele la APIA”.

„Cine nu depune cererea pana la data de 15 mai inclusiv, nu primeste subventii. S-au luat toate masurile pentru a-i ajuta pe fermieri sa depuna cererile pana la aceasta data. Sunt oameni la dispozitie, mijloace de transport la dispozitie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucreaza si sambata si duminica in aceasta saptamana, dar si in weekend-ul urmator. Sunt zile normale de lucru. Pana la 15 mai, Romania vrea sa depuna toate cererile fara penalitati, pentru ca penalitatile se duc pe fiecare fermier in parte, dar fermierul este al Romaniei. Eu nu vreau sa pierd niciun leu de la Uniunea Europeana. Am introdus reguli, am creat toate conditiile. Sunt oameni in dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole si se lucreaza de luni pana luni, fara weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se inchid obloanele la APIA, au altceva de facut dupa data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii.

El a subliniat ca au existat solicitari din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, insa raspunsul a fost unul cat se poate de categoric: „Nu admitem sub nicio forma depasirea termenului de 15 mai”.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top