Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru isi intareste rolul de Organism Intermediar pentru POSCCE prin preluarea, la nivel regional, a Operatiunii 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe, din cadrul Axei Prioritare 3 a POSCCE.
Delegarea de atributii din partea Ministerului Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru POSCCE a devenit efectiva din data de 27 martie 2014, prin semnarea actului aditional la Acordul Cadru de delegare atributii, confirmand astfel eforturile de pana acum ale ADR Centru ca Organism Intermediar pentru POSCCE.
Concret, pentru a derula activitatile din cadrul acestei operatiuni din cadrul POSCCE, ADR Centru a preluat 201 proiecte, pentru care a demarat procesul de evaluare si contractare, precum si 91 contracte de finantare. Pentru aceste contracte aflate in procesul de monitorizare sunt in verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicita peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile. Proiectele au fost depuse in cadrul Apelului 2 al Operatiunii 3.1.1 in perioada 2010-2011, iar evaluarea si contractarea acestora trebuie finalizata pana la 30 iunie 2014.
Operatiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe este acea componenta a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanteaza pentru IMM si ONG conectarea la internet de mare viteza si achizitia de calculatoare, servere, imprimante si echipamente multifunctionale. De asemenea, beneficiarii vor trebui sa utilizeze solutii de semnatura electronica si vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile nu poate depasi 100.000 lei, iar contributia proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM si de 5% pentru ONG.
„Antreprenorii si mai recent si ONG-urile au acum un partener la nivel regional cu care pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet si la dezvoltarea platformelor IT. ADR Centru este constienta de rolul asumat in dezvoltarea Regiunii Centru si isi exercita acest rol inclusiv in realizarea atributiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor in procesul de implementare. Acest sprijin se concretizeaza nu numai in aplicarea cu buna credinta a regulilor si reglementarilor care guverneaza finantarile nerambursabile, ci si in organizarea periodica de intalniri si seminarii de lucru, informarea permanenta a beneficiarilor prin intermediul site-ului web www.adrcentru.ro, precum si prin oferirea de servicii adaugate de business in cadrul proiectelor REGIO, BISNet Transylvania, ENESCOM sau in cadrul altor initiative regionale destinate dezvoltarii mediului de afaceri”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), unul dintre cele sapte programe operationale implementate in tara noastra, se doreste incurajarea cresterii productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axa fiind impartita in domenii majore de interventie, care, la randul lor, cuprind operatiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare si, implicit, a programului in ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014-2020, se are in vedere elaborarea, in colaborare cu peste 250 de asociatii profesionale si patronale, companii si alte entitati industriale, a Documentului de Politica industriala (Strategia de Reindustrializare a Romaniei), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei in perioada 2014 – 2020.
„Acum, datorita accelerarii absorbtiei sumelor alocate, a fost evitata procedura dezangajarii automate de fonduri. Noi, la nivelul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, ii informam pe solicitanti ca proiectele depuse se afla in plin proces de evaluare, selectie si contractare, iar pe beneficiari ca se inregistreaza un nivel ridicat al procesarii cererilor de rambursare depuse, in vederea returnarii catre investitori a sumelor contractate prin proiecte. Acest fapt vine sa sublinieze importanta pe care noi o acordam sectorului IMM„, a precizat directorul general ADR Centru, Simion Cretu.
Informatii de background
ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE in Regiunea Centru in data de 11.03.2013, cand a preluat 4 operatiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv:
- Operatiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile – investitii pentru IMM;
- 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internationale;
- 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare;
- 1.3.2 Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient.
Acest program era suspendat in acel moment de Comisia Europeana. Prin eforturi sustinute, in cateva luni, POSCCE a fost deblocat, iar platile din partea CE au fost reluate, in beneficiul antreprenorilor si cetatenilor Regiunii Centru ca urmare a accelerarii proceselor de evaluare, contractare si plata, cu efecte pozitive notabile asupra investitiilor realizate si a numarului de locuri de munca nou create. Aceste eforturi au insemnat evaluarea a 286 de proiecte si semnarea a 250 de noi contracte de finantare, urmand ca pana la data de 30 iunie 2014 procesul de contractare sa fie finalizat, atat pentru Axa 1 cat si pentru Axa 3 a POSCCE. Transferul de competente de la AM spre OI POSCCE ADR Centru a insemnat si preluarea, in vederea monitorizarii din punct de vedere tehnic si financiar la nivel regional, a 230 de contracte de finantare semnate anterior.