Prabusirea viitorului

S-au implinit recent 40 de ani de la publicarea celebrei carti a lui Alvin Toffler, Socul viitorului, ocazie cu care Toffler Associates a organizat un forum de dezbateri pe tema viitorului, publicand si un numar de 40 de predictii, la care au contribuit literati, futurologi, specialisti in science-fiction, stimulatoare de imaginatie, retele de computere etc. Incercam sa desprindem in continuare ce ni s-a parut mai interesant si realizabil:

Problemele cu care ne confruntam in acest secol par sa ne copleseasca, dar stim ca Dumnezeu nu da omului mai mult decit poate duce. Este sfarsitul erei de fier (Kali Yuga) si dezordinile se inmultesc exponential, atat in natura, cat si in societate. Se da, la nivele mai mult sau mai putin subtile, razboiul final cu fortele raului. Asta nu numai in invizibil. Se pare ca si in aceasta dimensiune in care se cheama ca traim, un nou mare razboi este inevitabil. El va schimba total raportul de forte in favoarea tarilor mai spiritualizate, care vor dobandi suprematia mondiala. Dezvoltarea va fi legata deci tot mai mult de spiritualitate, cultura, religie si arta si mai putin de date economice reci, lipsite de suflet. Structurile si entitatile lipsite de istorie si de suflet se vor prabusi, in frunte cu actualul “jandarm universal“, tara cladita pe premise false.

Vor aparea in urmatorii doi ani noi conducatori politici pe tot globul, cu crestere a ponderii femeilor si o crestere a presiunii grupurilor religioase pentru a ajunge la putere. Magnatii-filantropi, gen Bill Gates, vor cistiga in influenta. La mare cautare vor fi si specialistii in tehnologii de varf. In curand, toate aparatele folosite vor avea senzori chimici, biologici, radiologici, nucleari si meteorologici. Productia de masa va fi inlocuita cu cea la comanda, iar principalele inovatii vor veni de la consumatori. Protejarea vietii private va fi imposibila. Se vor colecta atat de multe informatii, incat va fi depasita capacitatea de analiza a lor, creindu-se astfel un fel de “praf cibernetic“. Retelele sociale vor cistiga in influenta. Marile corporatii vor deveni mult mai dinamice, vor accesa tot mai mult noi tehnologii, noi cunostinte si se vor implanta si in tari astazi sarace. O preocupare majora va fi legata de asigurarea apei potabile. O buna filtrare a ei va duce la eradicarea multor boli actuale. Schimbarile climatice vor continua, cu implicatii inclusiv la nivel militar.

Europa va fi ravasita de noi migratii, tensiunile in U.E. se vor agrava, fapt de care va profita in primul rind Rusia, care va santaja in continuare Europa cu resursele ei energetice. In Asia, se intrevad conflicte intre India si Bangladesh si chiar intre India si China. Japonia se va reinarma puternic si va incheia un acord strategic cu Rusia pentru resursele energetice din Siberia si Sahalin, la concurenta cu China, care se va concentra mai mult pe resursele din tarile din sudul Rusiei, gen Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Kirghistan s.a.

Tensiuni vor fi si intre S.U.A., Mexic si Canada, legate in special de valul de refugiati dinspre Mexic si Caraibe, desi intre aceste tari se va semna o alianta de securitate. Neintelegerile vor fi mai mari intre Statele Unite si Europa. Iar in Europa, disputele franco-germane se vor inteti, Uniunea Europeana va ajunge in stare de colaps, iar cei mai instariti vor pleca in America sau in alte tari. Vor fi conflicte persistente in Asia de sud-est, care vor implica si China, India, Birmania, Vietnam, Laos s.a. In jurul anului 2025, in China va fi razboi civil si razboi la frontiera, in special cu Japonia.

Preturile petrolului vor creste ametitor, datorita insecuritatii din Golful Persic, unde se vor confrunta fortele americane cu cele chineze, din zona Marii Caspice, dar si din cauza razboiului civil ce va izbucni in Arabia Saudita. Schimbarile climatice, financiare, politice, sociale, economice in general vor fi tot mai rapide si vor accelera si implicatiile lor militare pe tot globul. Se va impune o moneda unica. Vor aparea inovatii tehnice cu totul deosebite. Spre pilda, va aparea primul om clonat, se va inregistra o explozie intimplatoare a unei bombe atomice care va distruge un oras. Ca urmare, la ONU se va discuta mult despre interzicerea armelor nucleare si se va adopta o hotarare in acest sens.

Succese deosebite se vor inregistra in spatiul cosmic, pe orbita pamintului va fi construit un hotel spatial, desi vor exista si probleme legate de caderi de meteoriti, urmate de valuri tsunami. Inteligenta artificiala o va egala pe cea umana. Va aparea deci o specie artificiala care se va dezvolta mai repede decit cea biologica. Vom fi nevoiti sa colonizam spatiul cosmic, vom ajunge pe Marte, unde vor aparea surprize neplacute. Computerele vor clona dinozauri, in timp ce oamenii de stiinta vor invata sa utilizeze semnalele infrarosii primite din centrul galaxiei. Progrese uluitoare se vor face in neurochirurgie, practic organismul viu nu va mai fi o necunoscuta.

Va reveni planeta Haley si vor aparea nave capabile sa zboare cu viteza luminii. Practic, pentru omenire va incepe o noua istorie, dupa cum va fi voia lui Dumnezeu, care are primul si ultimul cuvint, in ciuda contestarilor unora. Dupa acest secol se va deschide o odisee spatiala, dar asta nu inseamna, cum visa Einstein, ca vom putea patrunde vreodata mintea lui Dumnezeu. Prin sintetizatorul de voce al lui Hawking vorbeste altcineva. Acesta vede viitorul omenirii in spatiu, pentru a putea supravietui razboaielor, epuizarii resurselor si suprapopularii. Numai ca acolo vor aparea alte riscuri generate de alte forme de viata nu tocmai prietenoase. Asa ca, dupa parerea mea, e mai bine sa stam acasa si sa evitam autodistrugerea. Doar planul lui Dumnezeu, anuntat acum 2000 de ani, este mantuirea omului, nu prin legi omenesti si impotrivirile stiintei, ci prin jertfa christica si roada Duhului, in iubire, bucurie, credinta si pace. Asa sa fie!

One thought on “Prabusirea viitorului”

  1. Igor spune:

    Bun articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.