Functia bate gradul. Chiar asa?

Cei care au trecut prin armata (a face armata e alta mancare de peste) stiu ca “functia bate gradul”. In traducere civila: gradele se obtin ierarhic, nu poti sa sari peste etape, sunt reguli cat de cat clare, termene de acordare a acestora, etc. Functia este aia care o ocupi temporar si daca stai in straja si vine un general la tine tu poti sa-l culci pe burta fara sa patesti nimic sau e aia care o ocupi mai putin temporat, in comandament, la caldurica, ca ai stiut sa te invarti sau ca asa e viata.

Asta este in armata si sincer cred ca e bine, sunt niste reguli care se regasesc in functionarea tuturor armatelor, etc.

Ce se intampla in civilie cand functia bate gradul. De exemplu, in politica.

O fatuca sau un fatuc ajung membru de partid, apoi au o functie politica, apoi una administrative facuta cadou de partid, apoi una de ministru, etc.

Si uite asa a aparut noua generatie de politicieni ajunsi consilieri locali, parlamentari, ministri. Cu rezultate care mai de care mai dezastruoase, binenteles.

Ceea ce este interesant e faptul ca indiferent de partid, diferenta fiind data doar de consistenta morala individuala, aceasta noua specie functioneaza dupa regula sus amintita. O data ajuns membru de partid individual in cauza este mai frumos, mai destept si mai devreme acasa decat “civili” apolitici sau mai bine zis nepolitici. Iar cu cat avanseaza in functie si acumuleaza mai multe titluri, cu atat in el dospeste stiinta atotcuprinzatoare si unicitatea.

Din pacate, botezul dat de intrarea in partid si apoi de primirea diverselor functii nu duce implicit la desteptarea individului. Realitatea politica romaneasca este o marturie vie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.