Precizare de presă

  

 

În legătură cu articolele de presă publicate, marţi, 03 martie 2009 de către mass-media, în privinţa penalizărilor pe care le riscă România pentru întârzierea plăţilor la hectar, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face o serie de precizări, pentru o mai bună înţelegere a prevederilor comunitare referitoare la efectuarea plăţilor din fonduri europene.

Pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie să efectueze plăţile directe către fermieri până la 30 iunie. În cazul în care restanţele de plată depăşesc 4 la sută din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire a termenului, pentru sumele ce depăşesc 4 la sută.

Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate faţă de marja de 4 la sută se reduc cu următoarele procente: cu 10 la sută pentru o întârziere de până la o lună, cu 25 la sută pentru o întârziere de până la două luni, cu 45 la sută pentru trei luni, cu 70 la sută pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100 la sută.

În cazul României, pentru depăşirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeană a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare mai sus menţionate, penalizări de 8.409.938 euro. Până la 10 martie 2009, România trebuie să-şi exprime punctual de vedere privind modul în care suma a fost calculată.

În ceea ce priveşte posibilele corecţii financiare aplicate României pentru modul în care s-au cheltuit fondurile europene, facem precizarea că, până în acest moment, nu a existat nicio informare oficială din partea Comisiei Europene privind suma. Comisia a transmis o invitaţie privind participarea, în data de 27 martie 2009, la o întâlnire bilaterală, privind exerciţiul financiar 2007.

Menţionăm că aplicarea penalizărilor sau corecţiilor financiare este valabilă pentru toate statele membre. Pentru exemplificare, amintim că, în anul 2008, Comisia Europeană a anunţat că mai multe state membre vor trebui să returneze suma de 410,3 milioane de euro, fonduri cheltuite necorespunzător prin acordarea plăţilor la hectar. Astfel, pentru neverificarea corectă a suprafeţelor agricole, Italia a primit o corecţie de 145 milioane de euro, iar Grecia trebuie să returneze 127,7 milioane de euro, pentru slabul control al suprafeţelor arabile.

Mai trebuie subliniat că fermierii care au beneficiat de sprijin financiar nu sunt afectaţi de aceste corecţii financiare, suma fiind suporatată de la bugetul statului membru în cauză.

 

 

Direcţia Promovare- Comunicare

2 thoughts on “Precizare de presă”

  1. admin spune:

    Potrivit reglementărilor, plățile pentru cererile de plată pe suprafață depuse în anul 2009, se pot face până pe 30 iunie 2010.

  2. mariana micle spune:

    doresc sa stiu cand se vor plate si subventiile pentru masurile de agromediu pentru 2009,totul este in ceata ,domnul Faur spune la viata satului ca pana la 1 mai se vor plati integral toate subventiile,un alt ministru secretar de stat spune la realitatea TV ca pana la 15 mai se vor achita toate subventiile restante.Unde este adevarul? Spuneti odata adevarul,este atat de greu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.