Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/Premiile Europa Nostra

Europa_Creativa2.jpg

Uniunea Europeana, prin programul „Europa Creativa” 2014-2020, si reteaua paneuropeana Europa Nostra recompenseaza anual cele mai bune realizari in domeniul prezervarii si valorificarii patrimoniului cultural, premiul fiind cea mai prestigioasa distinctie europeana in domeniu.

Astfel, anual sunt celebrate excelenta si daruirea arhitectilor, mesterilor artizani, voluntarilor, scolilor, comunitatilor locale, proprietarilor de patrimoniu si mass-media, prin puterea exemplului lor fiind stimulate creativitatea si inovarea. Premiul onoreaza anual pana la 30 de realizari deosebite de patrimoniu din toata Europa. Numarul exact depinde de tipul si calitatea cererilor primite.

Pana la sapte Mari Premii (recompensate cu 10.000€) vor fi acordate celor mai bune proiecte selectate, un proiect urmand sa primeasca Premiul „Publicului” pe baza unui vot online, realizat pe site-ul web al Europa Nostra.

Obiectivele acestei initiative:

  • sa identifice si sa promoveze cele mai bune practici in conservarea patrimoniului cultural material al Europei;
  • sa stimuleze schimburile de cunostinte si experiente de-a lungul intregii Europe;
  • sa sensibilizeze marele public fata de patrimoniul cultural european;
  • sa incurajeze mai mult, pe baza puterii exemplului, initiativele exemplare.

Cine poate sa-si prezinte candidatura pentru premiile UE pentru patrimoniul cultural/Europa Nostra? Premiile UE pentru Patrimoniul Cultural – asociatii, autoritati locale si regionale, centre de cercetare, scoli, universitati, federatii si sindicate, ONG-uri, persoane fizice (numai pentru categoria 3), etc. din toate tarile participante la programul “Europa Creativa”.

Se poate aplica pentru premiul Europa Nostra NUMAI daca tara de origine a candidaturii nu se afla pe lista tarilor eligibile pentru patrimoniul cultural: Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Sfantul Scaun, Kosovo, Liechtenstein, Monaco, Federatia Rusa, San Marino, Elvetia si Turcia.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 15 noiembrie 2018.

Premiile sunt acordate pe baza a 4 categorii, dupa cum urmeaza:

Categoria 1: Conservare Realizari remarcabile in conservarea, imbunatatirea si adaptarea la noi utilizari a patrimoniului cultural in oricare dintre ariile mentionate mai sus.

Proiectele trebuie sa fi fost finalizate in ultimii trei ani: octombrie 2015-octombrie 2018.

Categoria 2: Cercetare Proiecte remarcabile de cercetare si de digitalizare care duc la efecte concrete in conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural in Europa, in oricare dintre ariile mentionate mai sus.

Criteriile de evaluare includ excelenta in lucrarile executate si cercetarile preliminare efectuate, precum si respectul pentru valoarea artistica, culturala si sociala, autenticitate si integritate.

O atentie speciala va fi acordata, de asemenea, si pentru sustenabilitate, interpretare si prezentare, munca educativa, finantare si management, dar si pentru responsabilitate sociala. Lucrarile pot fi la scara mica sau mare, de la nivel local pana la cel international, si ar trebui sa afiseze un standard de lucru considerat remarcabil intr-un context european.

Arii/domenii:

  • patrimoniul arhitectural: cladiri sau grupuri de cladiri din mediul rural sau urban,
  • extinderi sau modificari de constructii sau noi proiecte de constructii in zonele istorice,
  • structuri de inginerie si situri industriale,
  • peisaje culturale: medii istorice sau peisaje urbane, orase, locuri, strazi,
  • parcuri si gradini istorice, zone mai mari de peisaj proiectat sau de importanta culturala, de mediu si/sau agricola,
  • situri arheologice, inclusiv arheologia subacvatica,
  • opere de arta si colectii: colectii de importanta artistica si istorica sau opere de arta vechi,
  • patrimoniul cultural imaterial,
  • proiecte de digitalizare pentru patrimoniul cultural.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top