Premiul European al Peisajului: Inscrierile se fac pana pe 1 iulie 2016

ce.jpg

Daca reprezentati o autoritate publica locala care a pus in practica politici sau masuri de protectie, management si/sau amenajare a peisajului, care au avut efect de lunga durata si ar putea servi ca exemplu pentru alte autoritati teritoriale din Europa, sau o organizatie non-guvernamentala care are o contributie remarcabila la protectia, managementul sau amenajarea peisajului, puteti candida la Premiul European al Peisajului, acordat de Consiliul Europei!

Pentru inscrierea in competitie este necesara transmiterea dosarului de candidatura, completat in limba romana, engleza sau franceza, atat pe suport electronic cat si pe hartie, la registratura Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) din Bucuresti, Str. Apolodor nr. 17, Latura Nord, sector 5, pana cel tarziu 1 iulie 2016.

Fiecare stat poate depune o singura candidatura la Secretariatul General al Consiliului Europei. In acest sens MDRAP va organiza un concurs de selectie a dosarelor pe baza procedurilor si criteriilor stabilite prin Rezolutia adoptata de Comitetul de Ministri pe data de 20 februarie 2008 si va inainta rezultatul acestui demers Secretariatului General al Consiliului Europei pana la data de 30 ianuarie 2017.

Pentru detalii despre procedura de selectie, criteriile de eligibilitate, continutul dosarului de candidatura s.a., vizitati pagina de internet a Consiliului Europei.

Persoane de contact din cadrul MDRAP: Antonia DUDAU (email: [email protected]) si Alexandra CHIRILOAE (email: [email protected]) – Directia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura, Serviciul pentru Amenajarea Teritoriului si Urbanism.

Conventia Europeana a Peisajului, o initiativa a Consiliului Europei, promoveaza protectia, gestiunea si amenajarea peisajelor europene si organizarea cooperarii europene in acest domeniu. Conventia contribuie la realizarea obiectivelor Consiliului Europei, prin promovarea democratiei, a drepturilor omului si a preeminentei dreptului si prin identificarea de solutii comune pentru marile probleme ale Europei. Luand in considerare valorile peisagistice, naturale si culturale ale peisajului, Consiliul Europei urmareste sa protejeze calitatea vietii si a bunastarii individuale si sociale.

Conventia a fost adoptata la Florenta la 20 octombrie 2000, in urma unei colaborari in domeniul perisajului initiate de Consiliul Europei in perioada 1994-1999, si a intrat in vigoare la 1 martie 2004. Este primul tratat international consacrat exclusiv peisajului european si a fost aprobata pana acum de 38 de state europene si semnata de alte 2 state. Romania a ratificat Conventia Europeana a Peisajului prin prin Legea nr. 451 din 8 iulie 2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 536 din 23 iulie 2002.

O masura principala prevazuta de acest document cadru este acordarea “Premiului peisajului” la fiecare doi ani. Destinat tarilor semnatare ale Conventiei de la Florenta, Premiul peisajului este un pas important pentru promovarea dimensiunii teritoriale a drepturilor omului si a democratiei, prin recunoasterea importantei masurilor de ameliorare a pesiajului pentru calitatea vietii.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top