Au fost aprobate legile achizitiilor publice

achizitii.jpg

Proiectele de lege privind achizitiile publice, varianta rezultata ca urmare a dezbaterilor din comisii, au fost aprobate astazi, 10.05.2015, in prezenta membrilor guvernului, de catre plenul Camerei Deputatilor (camera decizionala).

Pachetul de legi este format din:
•    Proiectul de Lege privind achizitiile sectoriale (PL-x 17/2016);
•    Proiectul de Lege privind achizitiile publice (PL-x 18/2016);
•    Proiectul de Lege privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (PL-x 19/2016);
•    Proiectul de Lege privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii (PL-x 20/2016).

Dupa mai multe amanari, Camera Deputatilor a adoptat cu 200 de voturi favorabile, pachetul format din cele 4 legi ordinare care transpun cele 3 directive europene din domeniul achizitiilor publice.

Chiar daca legile din domeniul achizitiilor publice sunt considerate o prioritate legislativa, iar acestea au fost dezbatute in Parlament in procedura de urgenta, sesiunea de vot final a fost amanata de mai multe ori.

Va aducem aminte ca potrivit celor 3 directive din domeniul achizitiilor publice, cu exceptia catorva articole, statele membre trebuiau sa asigure implementarea acestora pana cel mai tarziu la 18 aprilie 2016.

ANAP a publicat deja, spre consultare publica o varianta de lucru a urmatoarelor proiecte de:

•    Norme metodologice de aplicare a Legii privind concesiunile de lucrari si servicii;
•    Norme metodologice de aplicare a Legii privind achizitiile sectoriale;
•    Norme metodologice de aplicare a Legii privind achizitiile publice (clasice).

Noile reglementari in domeniul achizitiilor publice vor fi operationale in totalitate intr-un termen de 60 – 90 de zile de la data intrarii in vigoare a celor patru legi care transpun in legislatia nationala reglementarile europene in domeniu, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas pentru Agerpres.

Sursa: idelis.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.