Previziunile Garanti Bank: finantarea mai ieftina si productia agricola vor impulsiona PIB-ul pe 2013

Rozalia_Pal_Garanti_Bank.jpg

Rozalia_Pal_Garanti_BankInflatia va atinge cel mai probabil tinta Bancii Nationale de 2,5+/-1% pana la finele lunii septembrie, permitand continuarea ciclului de scadere a ratei politicii monetare. Efectul pozitiv asupra consumului va fi vizibil catre sfarsitul anului, estimeaza Garanti Bank, care a dat publicitatii ultimul sau raport macroeconomic, aferent trimestrului III al acestui an.

Banca estimeaza un proces mai puternic de dezinflatie, urmand ca preturile la alimente sa scada si mai mult in urmatoarele doua luni, datorita recoltei bune. In acest context, Garanti Bank si-a ajustat previziunea pentru inflatie la 3%, de la 3,5%. 

„Ne asteptam ca imbunatatirea cererii interne sa fie minora anul acesta, in timp ce proiectele de investitii ar putea sa fie intarziate pe anul viitor. In plus, ne asteptam ca actuala expansiune a cererii externe sa se diminueze, tinand cont ca este concentrata in doar cateva industrii. Prin urmare, ne mentinem estimarea cresterii PIB-ului pentru intregul an la 1,7%, dar nu excludem nici valori mai mari in cazul recoltei de toamna peste asteptari si in cazul in care cererea externa se dovedeste a fi robusta si in a doua parte a anului”, spune Rozalia Pal (foto), economist-sef al Garanti Bank. 

De asemenea, tot pe baza procesului de dezinflatie, este de asteptat ca ciclul de scadere a ratei politicii monetare sa continue cu inca 0,25 puncte procentuale anul acesta si cu alte 0,25 puncte procentuale la inceputul lui 2014. Ca urmare, finantarea in lei va deveni din ce in ce mai atractiva. De exemplu, noul program Prima Casa, care s-a dovedit un succes de la lansarea sa in urma cu patru ani, va fi pentru prima data disponibil doar in moneda locala (pana acum, 94% dintre imprumuturile ipotecare au fost contractate in valuta).

„Aceasta este o constrangere pentru client, caci ii limiteaza posibilitatea de a alege tipul preferat de finantare, insa orice diferentiere de dobanda intre finantarea in lei si cea in moneda straina – de doar 2,5 puncte procentuale incepand cu iulie 2013 – poate fi considerata in acelasi timp o asigurare necesara impotriva deprecierii leului, si care poate deveni benefica in cazul unei volatilitati mai mari a leului”, explica Rozalia Pal.

„Totusi, creditele imobiliare in moneda locala au inceput sa fie preferate in ultimul an, datorita dobanzilor mai mici, si au devenit cel mai dinamic segment, cu o crestere anuala de 23,5% in iulie 2013″, adauga economistul-sef al Garanti Bank.

Potrivit documentului citat, politica fiscala a revenit in limitele bugetate. Noul cod fiscal intrat in vigoare din februarie, tintind surse noi de impozit pe profit, ar putea sa-si arate rezultatele concrete in a doua parte a anului. Totusi, impozitul aplicat micro-intreprinderilor nu are deocamdata rezultate vizibile. 

In ceea ce priveste reformele structurale, o veste buna este asistenta pe care FMI o ofera procesului. „Noul acord cu FMI va creste cu siguranta credibilitatea tarii in a-si imbunatati masurile ce promoveaza planificarea pe termen mediu, intarirea capacitatii administrative, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, consolidarea administratiei fiscale si un mai bun control al datoriilor statului”, concluzioneaza Rozalia Pal.

Document anexat:

Raport Macroeconomic Garanti Bank – trimestrul III 2013 (PDF)

Sursa: Garanti Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top