Efectele Scandalului Minimis: dispare criteriul “Primul venit, primul servit” din toate programele pentru IMM-uri

Grapini_calculator.jpg

Grapini_calculatorMinistrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a anuntat eliminarea sistemului “primul venit – primul servit” din toate cele 7 programe cu finantare de la stat. Aceasta a precizat ca face eforturi ca aceste modificari sa fie discutate si adoptate in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

“Sistemul primul venit – primul servit ati vazut ce a facut la minimis. Aici nu suntem la promotie de cratite, cine intinde mana si prinde zece ala e – si s-a terminat. N-a iesit bine si eu am spus atunci, banii trebuie acordati pe strategii, de aceea am stabilit niste punctaje pentru IMM-urile care vor sa acceseze programele cu finantare de la stat. Am facut pentru toate cele sapte programe derulate de departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism, un mic soft, prin care antreprenorul in momentul in care completeaza un anumit formular primeste si un punctaj”, a afirmat Grapini la conferinta MEDIAFAX Talks about SME’s.

In prezent, pe langa Schema de ajutor de minimis, mai exista 6 programe pentru sprijinirea IMM cu finantare de la Bugetul de Stat:

  1. Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri – inactiv
  2. Programul Mihail Kogalniceanu pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii – activ
  3. Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului – activ
  4. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata COMERT – inactiv
  5. Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare START – inactiv
  6. Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM – inactiv

Masurile anuntate de ministrul Maria Grapini vin ca urmare a sesiunii dezastruoase de depunere a cererilor pentru ajutoare de minimis din 28 august, cand sistemul informatic al Ministerului de Finante s-a blocat, starnind nemultumirea intreprinzatorilor si alimentand suspiciunile de frauda asupra acestui program.

Conducerea Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) a salutat initiativa de eliminare a criteriului “primul venit, primul servit”.

“Este un lucru normal, daca ne gandim ca exista o cerere de fonduri din partea IMM cu mult peste resursele disponibile prin programele nationale. Criteriul «primul venit, primul servit» nu stimula proiectele fezabile, care sa atinga obiectivele acestor programe, legate de generarea de noi locuri de munca si cresterea competitivitatii. Alocarea fondurilor disponibile folosind o grila de evaluare pe criterii stimulative este fireasca si binevenita”, a declarat Radu Onofrei, presedintele ACRAFE.

ACRAFE, in parteneriat cu Finantare.ro, a initiat mai multe demersuri care au tintit eliminarea criteriului “primul venit, primul servit”.

Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.