Prima varianta a Acordului de Parteneriat a trecut de CIAP si va fi transmisa Comisiei Europene

steag_UE.jpg

steag_UEPrima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a fost dezbatuta luni, in cadrul celei de a cincea reuniuni CIAP, si urmeaza sa fie transmisa, informal, serviciilor Comisiei Europene, informeaza un comunicat remis presei de Guvernul Romaniei.

In continuare, negocierile cu reprezentantii Comisiei se vor desfasura in cadru informal pana la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020.

Comitetul Interinstitutional pentru elaborarea Acordului de Parteneriat (CIAP) este un for consultativ constituit din 64 de entitati, dintre care 70% reprezinta institutii publice centrale si locale, iar 30% sunt organizatii reprezentative ale mediului economic si social, ale sindicatelor, mediului academic, organizatii nonguvernamentale, respectiv alti reprezentanti ai societatii civile.

Prima versiune a Acordului de parteneriat 2014-2020 stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii in viitoarea perioada de programare pentru a promova competitivitatea, convergenta si cooperarea, in vederea incurajarii obtinerii unei dezvoltari inteligente, bazate pe crestere economica si incluziune sociala.

Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020 sunt in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, suma calculata in preturi curente 2012. La aceasta valoare s-a ajuns prin actualizarea sumei comunicate anterior, de circa 39 miliarde de euro, care era calculata in preturi curente aferente anului 2011.

Documentul nu prezinta inca alocarea financiara a fondurilor disponibile pentru finantarea prioritatilor identificate, deoarece aspectele financiare nu au fost definitivate la nivelul regulamentelor europene. Exista inca aspecte importante asupra carora nu s-a ajuns la un acord final la nivel european, cum ar fi: alocarile financiare la nivelul ficarui fond prin care se acorda finantarile europene, conditionalitatile ex-ante, Initiativa Comunitara privind Ocuparea Tinerilor, Fondul de Ajutor European pentru Persoanele cele mai Defavorizate, cuantumul rezervei de performanta.

Cu toate acestea, in procesul de elaborare a Acordului de Parteneriat autoritatile romane au luat in considerare si planificarea financiara, astfel incat odata cu definitivarea si aprobarea cadrului financiar european sa fie disponibila o propunere coerenta.

Cum va folosi Romania fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020

Prioritatile de dezvoltare ale Romaniei Obiectivele tematice
Competitivitatea  1. Consolidarea cercetarii, a dezvoltarii tehnologice si a inovarii
 2. Imbunatatirea accesului,  utilizarii si calitatii tehnologiilor informatice si de comunicare
 3. Cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, a sectorului agricol si a sectorului pescuitului si acvaculturii
Oamenii si societatea  8. Promovarea ocuparii si sprijinirea mobilitatii fortei de munca
 9. Promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei
 10. Investirea in educatie, competente si invatare pe tot parcursul vietii
Infrastructura  2. Imbunatatirea accesului,  utilizarii si calitatii tehnologiilor informatice si de comunicare
 7. Promovarea transportului durabil si eliminarea blocajelor aparute in infrastructura retelelor importante
Resursele  4. Sprijinirea trecerii la o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele
 5. Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor
 6. Protejarea mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor
Administratia si guvernarea  11. Cresterea capacitatii institutionale si o administratie publica eficienta
 2. Imbunatatirea accesului,  utilizarii si calitatii tehnologiilor informatice si de comunicare

Cum va atrage Romania fondurile europene in perioada 2014-2020

Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 descrie cadrul general pentru atragerea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020. Este prevazuta reformarea actualului sistem prin simplificarea structurii institutionale, in scopul eficientizarii. Sistemul va fi mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

• Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare – dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
• Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa;
• Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

Documente anexate:

Graficele de absorbtie aferente perioadei 2007-2013 (PDF)

Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 (PDF)

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.